Ökumenikus békefelhívás az erőszak ellen Dél-Szudánban

Kitekintő – 2020. június 30., kedd | 13:25

„Az elkövetett erőszakról számot kell majd adni Istennek” – ezzel a figyelmeztetéssel fordult az emberekhez az elmúlt napokban kiadott közleményében a Dél-szudáni Egyházak Tanácsa. A hírt a Kelet-afrikai Püspöki Konferenciák Társulata (AMECEA) tette közzé.

Az ökumenikus felhívás szövegében az egyházak képviselői felhívják a figyelmet a brutalitás növekedésére Dél-Szudán szinte minden államában. Az egyházak határozottan elítélik a gyilkosságokat és a korábbi konfliktusok miatt elszegényedett lakosság tulajdonának elpusztítását.

A közleményben hangsúlyozzák, „Isten szeme rajtunk van, és felelősségre von majd bennünket azért, hogy nem tartottuk tiszteletben az élet szentségét”. Ugyanakkor az ökumenikus szervezet a béke építésére hív. Arra ösztönzi a kormányt, hogy rendezze a folyamatban levő konfliktusokat, és segítse, hogy a lakosság a kiengesztelődés útjára léphessen.

„Azt kérjük a kormánytól, hogy teremtse meg a nemzeti egységet, az ellenzéki csoportok pedig azonnal vessenek véget a pusztító erőszaknak” – írják az egyházak képviselői. A lakosságot arra kérik, törekedjen a harmonikus együttélésre, mert a sors és az egymás iránti szolidaritás mindenkit egybe kell, hogy kössön szeretett földjükön. 

A politikai vezetőkhöz fordulva a Dél-szudáni Egyházak Tanácsa azt javasolja, hogy maradjanak hűségesek az aláírt egyezményekhez és nyilatkozatokhoz, valamint biztosítsák azok teljes körű és azonnali gyakorlati megvalósítását. 

„Isten nevében felhívást intézünk minden politikai vezetőnkhöz, hogy a népet helyezze a hatalmi és a pártérdekek elé. Azt követeljük, hogy azonnal szüntessék meg az ellenségeskedést és hozzák létre a tartományi kormányokat” – hangsúlyozzák az egyházi elöljárók.

Ezenfelül szorgalmazzák a kollektív bűnbánattartást is, a múlt sebeinek begyógyítása érdekében. „Azt kérjük a dél-szudáni néptől, hogy bánja meg vétkeit, az emberek bocsássanak meg egymásnak és engesztelődjenek ki Istennel.”

Az egyházak arról biztosítják a társadalmat, hogy a maguk részéről hűségesek maradnak a kiengesztelődés szolgálatához. „Továbbra is imádkozunk és munkálkodunk hazánkért, mert hisszük, hogy van még remény. Nem adjuk fel!” – zárul a vallási vezetők nyilatkozata.

Dél-Szudánban 2020. február 22-én jött létre az átmeneti kormány a nemzet egységéért. Részben a 2011-es kormány állt helyre, amelyet Salva Kiir vezet és amelynek egyik alelnöke Riek Machar, Kiir közvetlen riválisa. A két vezető közötti összeütközés 2013-ban tört ki, ami polgárháborúhoz vezetett az etnikai és törzsi feszültségek kiújulása miatt is.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: WFP/Gabriela Vivacqua

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Éhínség dúl a dél-szudáni  térségben