Olasz lelkészség Budapesten

Hazai – 2004. július 15., csütörtök | 9:55

Budapest: A budapesti olasz híveknek április óta saját lelkészségük is van, amit a tavaly boldoggá avatott Aviánói Márkról neveztek el.

A Fő utcai templomban minden vasárnap olasz misét is mondanak a kapucinus atyák. A virágzó magyar-olasz kapcsolatoknak köszönhetően Budapesten tekintélyes létszámú olasz közösség él.

Éveken át Pákozdi István egyetemi lelkész törődött lelkigondozásukkal, egy ideig a piarista kápolnában, majd az olasz alapítású Regina Pacis Közösség Argentína téri házában tartva az olasz nyelvű szentmiséket. Amikor a magyarországi kapucinusokat néhány éve ideiglenesen a velencei rendtartományhoz csatolták, Budapestre olasz atyák érkeztek. Ettől kezdve P. Leopoldo Ingegneri kapucinus delegátus és Pákozdi atya közösen gondoskodtak olasz nyelvű szentmiséről, immár a Fő utcai kapucinus templomban.

A valóságban már működő lelkészség végül az olasz kapucinusok kezdeményezésére az idén április 24-én, Erdő Péter bíboros, érsek döntése nyomán nyert szabályozott jogi formát Aviánói Boldog Márk Budapesti Olasz Lelkészség néven. Székhelye a kapucinus atyák által ellátott Budapest-alsóvízivárosi Szent Erzsébet plébániatemplom lett.

Amint azt az olasz lelkészség vezetésével megbízott Alberto Demeneghi atya elmondta, nagyon örülnek, hogy az érsek atya az éppen tavaly boldoggá avatott rendtársukról, Aviánói Márkról kívánta elnevezni a lelkészséget. Mint ismeretes, Boldog Aviánói Márknak nagy szerepe volt Magyarország török alóli felszabadításában, amikor is a pápa követeként tartózkodott a keresztény hadaknál, és többek között jelen volt Buda 1686-os visszafoglalásánál is. A lelkészség az Esztergom-Budapesti Érsekség joghatósága alatt áll, de az olasz püspöki konferencia anyagi támogatást nyújt működéséhez, ezzel is elismerve azt a fontos szerepet, amelyet a külföldön tartózkodó olaszok lelkigondozásában vállal. Munka pedig van bőven.

A vasárnaponként 10 órakor kezdődő olasz nyelvű szentmisét általában hatvanan látogatják a Fő utcai templomban, de – Alberto atya adatai szerint – mintegy kétszázan kerülnek kapcsolatba több-kevesebb rendszerességgel a budapesti olasz lelkészséggel. Októbertől júniusig hetente tartanak felnőtt-hittant, a vasárnapi misék előtt pedig a gyermekeket készítik fel az elsőáldozásra, illetve a bérmálásra. Sőt, néha egy-egy olasz-magyar esküvőt is a kapucinus atyák áldanak meg.

Természetesen a Budapestet szép számban felkereső olasz turisták számára is adott a lehetőség, hogy saját nyelvükön hallgassanak szentmisét. Húsvétkor például váratlanul két-három olasz csoport is beállított az ünnepi szertartásra. Szerencsére Alberto atyának, aki az alsóvízivárosi templom plébánosa is egyben, nemrég P. Umberto Lunardi személyében újabb segítőtársa is érkezett Olaszországból.

Mindemellett a Fő utcai rendház egyik szárnyában már készül az új, szintén Boldog Aviánói Márkról elnevezendő kapucinus lelkiségi központ is, ami minden bizonnyal hatékonyan fog hozzájárulni nemcsak a méltán a magyar boldogok közé sorolható Aviánói Márk kultuszának elterjesztéséhez, hanem a környék lelki életének további erősítéséhez is.

É.M.A/MK