Orgonák éjszakája és ősbemutató a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál keretében

Kultúra – 2024. március 3., vasárnap | 14:20

Különleges programokkal, templomi koncertekkel várja a zeneszeretőket több helyszínen május 18. és 26. között a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál, amelyen 2024-ben az orgona kerül a középpontba. Nyitó eseményeként kerül megrendezésre az orgonák éjszakája. Záróeseményeként, május 26-án Szegeden tartják Lorenzo Perosi – Davide-Kristof Ács Krisztus oratóriumának ősbemutatóját.

Lorenzo Perosi olasz pap igen termékeny zeneszerző volt, számos misét és oratóriumot komponált. A Krisztus életét hűségesen követő hét, teljes estét betöltő, összesen 13 órás zenei anyagából Davide-Kristof Acs feldolgozásában és dramaturgiai szerkesztésében egy egy estén előadható, 75–80 percnyi új mű jött létre, amelyben a Perosi-oratórium megragadó pillanatai új formát találtak.

A megváltás elbeszélése nem időrendben, hanem Krisztus keresztútja alatt és a keresztre feszítés óráiban történik, három jelenetbe és hét képbe sűrítve Jézus földi léte legjelentősebb eseményeit.

A zeneszerző születésének 150. évfordulója tiszteletére készült feldolgozást nem Olaszországban, hanem Szegeden, a székesegyházban mutatják be először.

A darabot Rátóti Zoltán rendezi, és narrátorként is őt hallhatja majd a közönség. Krisztus szerepét Molnár Levente énekli, Mária Magdolnáét Kolonits Klára, Szűz Máriáét Kriszta Kinga, Gábriel arkangyalt Szemere Zita alakítja, az első történész szerepében pedig Antoni Norbertet, míg a második történészében Kovács Gábort hallhatják majd.

Az ősbemutatón közreműködő Szegedi Szimfonikus Zenekart és a Vaszy Viktor Kórust Ács János dirigálja.

A fesztiválról és az ősbemutatóról további információ a Filharmónia Magyarország oldalán található.

Forrás: MTI; Filharmonia.hu

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria