Palóc Hagyományéltető Napokat rendeznek Balassagyarmaton

Kultúra – 2016. július 26., kedd | 13:41

A Nógrád megyei Balassagyarmaton első alkalommal rendezik meg a Palóc Hagyományéltető Napokat. A július 29–31-éig, csütörtöktől vasárnapig tartó rendezvénysorozat része a Szent Anna-napi palóc búcsú is, amelyet a palóc vidék egyik legnagyobb vallásos népművészeti eseményeként tartanak számon.


Jakus Julianna művelődésszervező, a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központ munkatársa elmondta: a palóc búcsú és folklórfesztivál idén a Palóc Hagyományéltető Napok elnevezést kapta, mert a szervezők ezzel is érzékeltetni akarják, hogy egy teljes hagyománykört idéznek meg. A táncot, zenét, mesét, a tárgyi kultúrát és a szokásokat szeretnék bemutatni úgy, hogy azok vonzóvá váljanak a fiatalabb generációk számára is – tette hozzá.

A program július 28-án, csütörtökön az Emberek és istenek című film vetítésével kezdődik a Madách moziban, ami után az érdeklődők Csák András káplánnal beszélgethetnek. Pénteken Jókai Anna Kossuth-nagydíjas író tart előadást Mihez kezdjünk az életünkkel? címmel a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban.

Július 30-án, szombaton egész napos folklórprogramok várják az érdeklődőket. Lesz lovaskocsizás, kirakodóvásár, a palóc falvak közül bemutatkozik a Nógrád megyei Varsány és Cserháthaláp, továbbá a szlovákiai Ipolybalog és Ipolyszécsénke.

Színpadra lépnek a Felszállott a páva tehetségkutató verseny Nógrád megyét képviselő felnőtt és gyermek résztvevői, köztük Agócs Gergely népzenész, néprajzkutató és Kubinyi Júlia népdalénekes.

A vendégasztalnál haluskát (sztrapacska), lepényt, gulyást, mézet, szörpöket, lekvárokat lehet kóstolni.

A húszéves balassagyarmati hagyományt folytatva vasárnap rendezik meg a palóc búcsút Szent Anna tiszteletére. A vallási és népművészeti rendezvény feleleveníti a palóc hagyományokat, bemutatja a palóc viseletet, betekintést enged a palóc vidéken élő emberek szakrális életébe.

A szabadtéri Palóc Színpadon tartott ünnepi szentmise végén Veres András győri megyéspüspök megáldja a családokat, a résztvevők közösen imádkoznak a családokért és Magyarországért az irgalmasság évében. A szertartást Szvorák Katalin énekművész zenés áhítata követi A teremtés dicsérete címmel, majd a palóc falvak hagyományőrző műsorával és közös énekléssel zárul a búcsú, egyben a rendezvénysorozat.

Forrás: MTI

Fotó: Híradó.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria