A pápa továbbra is viselni fogja a XVI. Benedek nevet

Kitekintő – 2013. február 22., péntek | 12:10

A Szentatya történelmi döntése világszerte számos kérdést vetett fel, amelyekre Federico Lombardi SJ szentszéki szóvivő az elmúlt napokban tartott sajtókonferenciákon adott választ. A Vatikáni Rádió arról készített összeállítást, hogyan alakul XVI. Benedek élete péteri szolgálata befejezése után. 

A pápa továbbra is viseli a XVI. Benedek nevet, amelyet péteri szolgálata kezdetén választott magának. Róma nyugalmazott püspökeként vonul vissza, öltözetéről még nem született döntés. Halászgyűrűjét, amely pápai tekintélyének látható jele, és amelyet pápasága megkezdésének ünnepi pillanatában húzott jobb gyűrűsujjára a bíborosi kollégium dékánja, valószínűleg összetörik a hagyománynak megfelelően, jelezve szolgálata végét.

Nem jelenik meg XVI. Benedek negyedik enciklikája, amelyet a hit témájának szentelt, mivel nincs már elég idő végleges formájának kidolgozására, a szöveg lefordítására. XVI. Benedek február 28-tól április végéig, május elejéig tartózkodik a Castel Gandolfó-i pápai rezidencián, amelynek épületeit nem pecsételik le. A pápa ezt követően a Vatikáni Kertekben lévő Mater Ecclesiae kolostorban lakik majd, ahonnan 2012 októberében távoztak a klauzúrás vizitációs nővérek. Az átalakítási munkálatok, amelyeket novemberben kezdtek meg, előreláthatóan néhány hónap múlva fejeződnek be. XVI. Benedek pápa két ízben találkozott a vizitációs nővérekkel: 2010. december 14-én szentmisét mutatott be a kolostorban a rend fennállásának 400. évfordulóján; 2012. október 14-én pedig kihallgatáson fogadta a szerzetesnőket, egy héttel távozásuk előtt.

Mind Castel Gandolfóban, mind a Mater Ecclesiae kolostorban továbbra is Georg Gänswein érsek szolgálja személyi titkáraként XVI. Benedeket; a főpásztor egyben a Pápai Ház prefektusi tisztségét is ellátja. Ugyancsak XVI. Benedek szolgálatában maradnak a Memores Domini világi társulat tagjai, akik gondoskodnak ellátásáról.

A konklávén 117 bíboros vesz részt, közülük 67-et XVI. Benedek kreált. Azok a bíborosok is részt vesznek a pápaválasztáson, akik márciusban töltik be 80. életévüket, mint például Walter Kasper bíboros. (A szavazásra ugyanis azok nem jogosultak, akik a római szék megüresedése, a Sede Vacante első napjáig bezárólag érik el ezt a kort, mint például Husar bíboros, akinek február 26-án van a születésnapja). A választó bíborosokat március elsejétől kezdve a vatikáni Szent Márta-házban (Domus Sanctae Marthae) szállásolják el.

A bíborosi kollégium dékánja Angelo Sodano, aki a konklávé megkezdéséig végzi dékáni szolgálatát. Mivel már elmúlt 80 éves, a konklávén Giovanni Battista Re bíboros tölti be a dékán szerepét.

A Pápai Ház Prefektúrájának statisztikai adatai szerint XVI. Benedek, csaknem nyolcéves pápasága során 348 általános kihallgatást tartott, amelyen 2012 decemberéig 4 millió 982 ezer 600 hívő vett részt. Rekordszámú volt a hívek jelenléte 2006-ban; ebben az évben a 45 általános pápai kihallgatáson 1 millió 31 ezer ötszázan vettek részt.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!