Pell bíboros szabad – Érvénytelenné nyilvánították az ügyében hozott korábbi ítéletet

Kitekintő – 2020. április 7., kedd | 14:44

Az ausztrál legfelsőbb bíróság április 7-én, kedden megsemmisítette a kiskorúak ellen elkövetett visszaélésekkel megvádolt George Pell bíboros ügyében korábban hozott ítéletet.

George Pell bíboros, az elmúlt évek egyik legnagyobb port kavaró abúzusbotrányának vádlottja szabadon távozhatott a Victoria állambeli Barwon börtönből kedden déltájt, ahonnan egy melbourne-i kármelita rendházba vitték.

A 78 éves bíboros az elmúlt évek alatt mindvégig ragaszkodott hozzá, hogy ártatlan a vádakkal szemben; április 7-én hét bíró ítélt egyhangúan a felmentése mellett. Úgy találták, korábban az esküdtszék nem fontolta meg kellőképpen a bizonyítékokat. George Pell 400 napot töltött le büntetéséből.

A járványveszély miatt szinte üres tárgyalóteremben hirdették ki a bíboros felmentését április 7-én a brisbane-i bíróságon.

*

George Pell bíboros, a vatikáni Gazdasági Titkárság prefektusa ellen 2017-ben Ausztráliában indítottak eljárást szexuális visszaélések gyanúja miatt.

Az ausztrál főpásztort az esküdtszék 2018 decemberében egyhangúlag bűnösnek találta két kiskorú ellen a kilencvenes években elkövetett szexuális visszaélések vétkében; hat év letöltendő börtönbüntetést szabtak ki rá. A fellebbezést tavaly augusztusban elutasították.

„Szünet nélküli dühödt támadásról van szó – fogalmazott az ügy kezdetén Pell bíboros. – Örülök azonban, hogy végre a bíróság előtt védekezhetek. Ismételten megerősítem, hogy ártatlan vagyok ezekkel a hamis vádakkal szemben. A szexuális visszaéléseknek még a gondolata is visszataszító számomra” – mondta a bíboros 2017. június 29-én az újságíróknak.

Forrás: BBC.com

Fotó: Vatican News 

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria

(archív)