Perui gerillák ölték meg a két lengyel ferences szerzetest

Kitekintő – 2013. február 15., péntek | 13:42

A perui maoista gerillák csaknem 22 éve, 1991. augusztus 9-én öltek meg két lengyel ferences szerzetest, a 31 éves Michał Tomaszeket és a 33 éves Zbigniew Strzalkowskit – írta kedden a La Razón, a spanyol konzervatív napilap vallási rovata. Harmadik társuk, Jarek Wysoczanski csak azért menekült meg, mert hazautazott Lengyelországba, nővére esküvőjére.

Az akkor már gyengülő perui maoista gerillaszervezet, a Fényes Ösvény tagjai a vecsernye után rontottak be a templomba, és megölték őket, miután magukkal hurcolták a két lengyel ferencest. Négy nappal később, augusztus 13-án, maga Boldog II. János Pál pápa jelentette be Częstochowában, a katolikus ifjúsági világtalálkozó (JMJ) helyszínén, hogy újabb két mártírral gyarapodtak a keresztények. Michał és Zbigniew (a képen), illetve a most krónikás Jarek atya 11 évig élt az észak-perui Chimbote egyházmegyéhez tartozó hegyvidéki Pariacoto faluban, ebből három évig áram nélkül, a világtól szinte teljesen elzárva, és túléltek egy kolerajárványt is.

A három szerzetesnek sikerült elérnie, hogy a helyiek azért nem csatlakoztak a gerillákhoz, mert tőlük kaptak vigaszt mindennapi gondjaikra: hitet, reményt és szeretetet. Ezért is végezhettek velük a gerillák, amelyet az 1995-ben elkezdett és 2011-ben a Szentszékig is eljutó boldoggáavatási eljárás is érvként használt fel: a hit ellen táplált gyűlölet (in odium fidei) miatt ölték meg őket. A túlélő Jarek Wysoczanski és az újságíró Alberto Friso tehát ezt a 11 évet és a mártíromságot örökítette meg kötetében a közelgő boldoggáavatás alkalmából. A két mártír tudta-érezte, hogy milyen veszély fenyeget, de maradtak. A faluban temették el őket, ahogy még életükben kérték.

ST/Magyar Kurír