Pierre-André Dumas haiti püspök megsebesült egy robbantásban

Kitekintő – 2024. február 21., szerda | 18:13

Pierre-André Dumas, Anse-à-Veau-Miragoâne püspöke és a Haiti Püspöki Konferencia alelnöke megsebesült egy február 18-i robbantásban, amely azt a házat érte, ahol az ország fővárosában, Port-au-Prince-ben tett látogatása során tartózkodott.

A Haiti Püspöki Konferencia közleménye szerint – amelyet Jean Rodney Brévil, a testület állandó titkárhelyettese írt alá – a főpásztor állapota stabil.

A hír akkor érkezett, amikor úgy tűnt, hogy az ország nyugati felén a biztonsági helyzet nem javul. A közelmúltban egy fegyveres csoport megtámadott egy Port-au-Prince és Mirebalais között utasokat szállító kisbuszt, és legalább tíz ember meghalt. Az első információk szerint a 400 Mawozo nevű bűnszervezet néhány tagja vélhetően részt vett a támadásban.

Haiti régóta különböző bűnözői csoportok erőszakos cselekményeinek szorításában él, akik a terület feletti ellenőrzésért versengenek. Az ENSZ jelentése szerint 2024 januárja volt az elmúlt két év legvéresebb hónapja, melynek során legalább 1108 embert gyilkoltak meg, sebesítettek meg vagy raboltak el.

Az elmúlt napokban Haiti nagyobb városaiban zavargások törtek ki; az ellenzéki tüntetéseken az ideiglenes miniszterelnök, Ariel Henry lemondását követelték.

Jovenel Moïse és felesége Ferenc pápánál tett látogatásukkor (2018. január 26.)

Helyi értesülések szerint a haiti igazságszolgáltatás mintegy ötven ember – köztük a korábbi first lady, Martine Moïse; Claude Joseph volt miniszterelnök és Léon Charles, a haiti nemzeti rendőrség volt vezetője – ellen emelt vádat, mert állítólag részt vettek Jovenel Moïse elnök meggyilkolásában. 

A politikust 2021. július 7-én Port-au-Prince-beli rezidenciáján gyilkolta meg egy kolumbiai zsoldosokból álló csoport.

Forrás: Vatican News angol nyelvű szerkesztősége

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria