Premontrei Rend: kilencszáz éve Szent Norbert útján

Megszentelt élet – 2014. június 5., csütörtök | 10:40

Hét éven át készül a magyarországi Premontrei Rend a 2021-es évre, rendalapításuk 900. évfordulójára. A lelkipásztori szolgálattal, tanítással jelen lévő rend Szent Norbert ünnepén indítja a felkészülés folyamatát.

A hivatásokat tekintve hét szűk esztendőt éltünk meg, és reménykedünk a következő időszak bőségében – fogalmazott Holnapy Dénes Márton O.Praem. a Magyar Kurírnak, a rend 900 éves jubileumára való felkészülés hét évét indokolva. Szent Norbert ünnepének vigíliáján, június 5-én a zsámbéki Keresztelő Szent János-templomban ünnepi vesperással kezdődik a jubileumi készület.

Szent Norbert követői közel kilencszáz éve működnek, kezdetben Európában, majd a többi kontinensre is kiterjesztve tevékenységüket. A hagyomány szerint a fehér kanonokok II. István király (1116–1131) hívására Prémontréból érkeztek Magyarországra 1130-ban. Lelkipásztorkodással, tanítással végezték szolgálatukat történelmünk során. Ma iskolákat, szociális intézményeket fenntartó, plébániai szolgálatot végző közösségeik Magyarország számos településén jelen vannak.

A jubileumi felkészülés gondolatát a premontrei nővérek zsámbéki anyaházában fogalmazták meg. Holnapy Dénes Márton elmondta: céljuk, hogy közösségeik, a nővérek és atyák, a harmadrend és plébániáik közösségei kapcsolatát, együttműködését erősítsék, és megerősítsék ismertségüket az országban. Imádságaikon és liturgikus ünnepeiken keresztül szeretnék szélesebb körben felhívni a figyelmet gazdag múltjukra, feladatokban gazdag jelenükre. Az ünnepi évforduló kapcsán szorosabb kapcsolatot szeretnének teremteni régi és új működési helyeik, öregdiákjaik és jelenlegi diákjaik között.

Norbert 1080 körül született a német–holland határ közelében, Genep várurának fiaként. A tehetséges ifjút Henrik császár udvari kancellárként alkalmazta. Életrajzai látványos, pálfordulat-szerű megtérésről tanúskodnak, mely után felszentelt papként szeretett volna élni xanteni kanonoktársaival, őket azonban nem sikerült visszafordítani az eredeti szigorú kanonoki életformához. Norbert ezért a pappá szentelése előtti napon minden vagyonát szétosztotta, majd a pápa engedélyével mezítlábas, darócruhás vándorprédikátor lett.

Az ősegyház apostolait követte, amikor már a XII. század elején vándorprédikátor lett, és a keresztény tömegek, a befelé fordult monasztikus szerzetesek és a szegény néptől elfordult kanonokok közötti űrt próbálta betölteni. Ebben az életformában követőkre talált, letelepedett az észak-franciaországi Prémontrében, és olyan szerzetesrendet alapított, amely a szemlélődő szerzetesi életformát összekötötte az apostoli tevékenységgel. Életükhöz Szent Ágoston reguláját választották szabályul.

Hat év elteltével első követőjére, Hugóra bízta Prémontrét, mert magdeburgi érsekké választották. Itt is halt meg 1134-ben, itt temették el szerzetestársai a Mária-templomban, de földi maradványait XVI. század végi szentté avatása után a prágai Strahov premontrei monostorába vitték, és jelenleg is ott találhatók.

Norbert rendje szerte Európában elterjedt. Még az ő életében alapították hazánkban az első premontrei monostort, Váradhegyfokon, a mai Nagyváradon. Az Árpád-korban negyven monostorban – köztük Zsámbékon – szolgálták a „fehér barátok” a magyar népet imádságukkal, lelkipásztori és hiteleshelyi (közjegyzői) tevékenységükkel.

Szent Norbertről és rendjéről bővebben itt olvashatnak.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria