Püspökké szentelték Diego Ravelli pápai szertartásmestert

Kitekintő – 2023. június 4., vasárnap | 20:03

A vatikáni Szent Péter-bazilikában június 3-án Ferenc pápa jelenlétében püspökké szentelték Diego Giovanni Ravelli pápai szertartásmestert, a Sixtus-kápolna kórusának vezetőjét. Pietro Parolin bíboros államtitkár mutatta be a szentmisét. A szertartásmester magyarországi útján elkísérte a Szentatyát.

A vatikáni államtitkár mellett ott volt Konrad Krajewski bíboros, az  Apostoli Alamizsnahivatal vezetője, akivel Ravelli nyolc éven át együtt dolgozott, valamint Guido Marini korábbi szertartásmester. A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát Tóth Tamás atya, a testület titkára képviselte.

Parolin bíboros homíliájában hangsúlyozta, hogy a Szent Péter-bazilika Ravelli „otthona”. Az olvasmányokat magyarázva elmondta, hogy Isten kegyelme megelőz bennünket, és hogy a szolgálatot örömmel, derűs lélekkel és jókedvvel kell élni. Krisztusban és Krisztusért élni: ez a követendő út, és nem szabad megfeledkezni arról, ami minden pap feladata, hogy az embereket a Krisztussal való találkozáshoz vezesse. „Püspökké szentelésedre, kedves Don Diego Giovanni, egy nehéz és kemény évezred elején kerül sor, amelyet megosztottság és testvérháborúk jellemeznek, mint a szomszédos Ukrajnában zajló háború… Tőled, mint minden lelkipásztortól, a kiengesztelődés és a vigasztalás, a támogatás fáradhatatlan szolgálatát kérik” – szólt a szentelendőhöz, akinek azt kívánta, éljen az evangéliumért és az evangéliummal.

Az új érsek Mária oltalmába ajánlotta szolgálatát. Püspöki jelmondata Ferenc pápa apostoli buzdításának címe: Evangelii gaudium, az evangélium öröme, amely, ahogy a pápa írja, „betölti a szívét és egész életét azoknak, akik találkoznak Jézussal”.

Diego Giovanni Ravelli 1965. november 1-jén született az észak-olaszországi Lazzate városában, Monza-Brianza tartományban. 1991-ben szentelték pappá a Keresztre feszített Jézus Papjai nyilvános papi társulatban, majd inkardinálták a velletri-segni egyházmegyébe. A római Pápai Szalézi Egyetem Neveléstudományi Karán végzett pedagógiai módszertan szakon, majd a római Szent Anzelm Pápai Egyetem Liturgikus Intézetében szerzett doktori fokozatot szent liturgia témában. 1998-tól az Apostoli Alamizsnahivatal tisztviselője, 2013-tól az iroda vezetője lett. Mint liturgikus szertartósegéd a Pápai Liturgikus Szertartások Hivatalával végzett együttműködését követően, 2006-ban kinevezték pápai liturgikus szertartónak. 2021. október 11-én Ferenc pápa a pápai liturgikus szertartások ceremóniamesterévé és a Sixtus-kápolna kórusvezetőjévé nevezte ki. 2022. június 11-én tanácsadóként csatlakozott az Istentiszteleti és Szentségi Dikasztériumhoz.

Forrás és fotó: Vatican News olasz nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria