Rekordösszegű adományt gyűjtöttek Székesfehérváron

Hazai – 2019. december 13., péntek | 10:48

A Kárpátaljai Református Egyházkerület idősotthonának Alzheimer-kórban szenvedő betegei és a fehérvárcsurgói szabadidőközpont javára gyűjtöttek a december 6-i XIV. Ökumenikus Adventi Jótékonysági Esten a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az est fővédnöke Spányi Antal megyéspüspök és Steinbach József református püspök volt.

A Kárpátaljai Református Egyházkerület beregszászi Mandulafa háza létrehozását az Alzheimer-kórban szenvedők nagy száma tette szükségessé. Az otthon 2018. február elején kezdte meg működését. A Mandulafa Alzheimer-ház 13 férőhelyes, 80–85 éves nők és férfiak ellátásáról gondoskodnak. A részlegen a betegek azt az állandó és szükséges kezelést, gondoskodást kapják meg, amely elengedhetetlen számukra. Ezt a gondoskodást azonban csak adományokból tudják finanszírozni, mivel nincs állami keret az intézmény fenntartásra. Az est bevételének egyik felével az adakozók az otthon üzemeltetéséhez járultak hozzá.

A Kaszap István Katolikus Ifjúsági és Szabadidőközpont 2012 májusában nyitotta meg kapuit a fehérvárcsurgói római katolikus plébánia épületében. Az intézmény szálláshely, lelkigyakorlatos ház, közösségi tér Fehérvárcsurgó szívében, a helyi római katolikus közösség és az ide látogatók örömére és épülésére. Az épület önköltségi áron üzemel, jelenleg évente közel hétszáz látogató fordul meg benne, akik több mint ezerötszáz vendégéjszakát töltenek itt. A legfontosabb feladat, hogy a kisebb zarándokcsoportok fogadását megoldják, melynek érdekében szükség van az épület gépészeti rendszerének megfelelő szétválasztására, hogy néhány fő fogadása esetén ne az egész épületet kelljen fűteni. Az est bevételének másik felével az adakozók az intézmény üzemeltetéséhez járultak hozzá.

„Nagy öröm, hogy nemes ügy érdekében tudunk összejönni. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a fehérvárcsurgói, Kaszap Istvánról nevezett ifjúsági és szabadidőközpontban végzett munkánkat, céljainkat támogatandónak tartják. Kétkezi munkával épült ez a ház, az ottani fiatal családközösség tartja fenn és működteti” – emelte ki Mórocz Tamás plébános.

„Nagyon hálás vagyok a Jóistennek, hogy az anyaországban élő testvérek a kárpátaljai testvérek segítségére sietnek – mondott köszönetet Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyházkerület főgondnoka. 

Spányi Antal megyéspüspök háláját fejezte ki, hogy vannak olyan emberek, akik vállalnak áldozatot azért, hogy önzetlenül segítsenek, és megszervezték a mai estét; és vannak olyanok, akik eljöttek, és adományaikkal a rászorulókat támogatják.

„Amikor az ember itt van, és részese a gyerekek hangjának, a zenének, a versnek és a szép gondolatoknak, a lelke nem csak megpihen, de meg is erősödik, és jobban érzi az advent fényét és reményét, hogy eljön hozzá az Isten. Eljön és rendet teremt a világban. A szeretetünkkel, a jó cselekedetünkkel, apró kis fénygyújtásainkkal az ő eljövetelét siettetjük, a szeretet országának közelségét” – tette hozzá a főpásztor.

„Gyönyörű hagyománya az adventi időszaknak, hogy a város református közössége megszervez egy olyan estét, amely a nemzeti összetartozásról és a határon túli magyarok támogatásáról szól. Az ünnepi időszakban ez az este hozzájárul a lelki feltöltődéshez, hiszen, ahogy tartják: advent eleje az elindulás jelképe, míg karácsony szent estéje a megérkezésé” – mondta Cser-Palkovics András polgármester.

Az összefogás szép példájaként több mint kétszáz cipősdoboznyi ajándékot küldtek a Pusztinai Magyar Házba, amelyeket a Ciszterci Szent István Gimnázium, a Talentum Református Általános Iskola és a Kossuth Lajos Általános Iskola tanárai, diákjai, továbbá magánszemélyek készítettek.

Steinbach József református püspök zárszavában Pál filippiekhez írt leveléből idézett: „Örüljetek az Úrban mindenkor, ismét mondom, örüljetek. Ezért a Ti jóságotok legyen ismert minden ember előtt. Az Úr közel…” Beszéde végén a püspök hangsúlyozta: „Közös a mi Urunk, közös a hitünk. Közösek keresztény gyökereink és közös az a nemzettest, amelyben élünk. Ez kötelez bennünket, hogy segítsünk azokon, akik különösképpen rászorulnak.”

Berze János református lelkészi elnök áldással zárta az estet, majd az ünneplő közönség közösen elénekelte a Csendes éj kezdetű karácsonyi dalt. A gála végén bejelentették, hogy rekordösszegű, 927 000 forintos támogatás gyűlt össze a kedvezményezett szervezetek javára.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Simon Erika

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria