Rétvári Bence: a magyar nemzetnek különleges adomány Ferenc pápa látogatása

Hazai – 2023. április 16., vasárnap | 13:00

Meglehetősen ritka, hogy egy országba ilyen rövid időn belül kétszer is ellátogasson a katolikus egyházfő, ezért Ferenc pápa április végi újabb budapesti látogatása különleges adomány – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a pápalátogatás tiszteletére készített Magyar fohász 2023 című dal bemutatóján április 12-én, szerdán Budapesten.

Rétvári Bence először annak jelentőségét hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa 2021 után, két esztendőn belül már második alkalommal látogat Magyarországra.

Az államtitkár felidézett egy személyes emléket, amikor a Vatikánban járva egy 16. századi történelmi világtérkép Magyarországot ábrázoló részén megpillantotta Vác városát. Számára ez is kifejezte akkor, hogy mit is jelent a magyar keresztény kultúra.

Elmondta: egy ferences kolostorban, beszélgetések közben fogant meg az a gondolat, hogy egy dallal lehetne tisztelegni az újabb pápalátogatás előtt. Sikerült is kiváló művészeket az ügy mögé állítani. A dallal közvetíthető az öröm amiatt is, hogy Ferenc pápa mennyire tiszteli a magyarok keresztény hitét, a nemzet megtartó erejét, és ezt az egyházfő ki is fejezte.

A dal bemutatóján elhangzott, hogy az államtitkár Toldi Tamás énekes-dalszövegírót és Pálinkás Gergely zeneszerzőt bízta meg a dal elkészítésével, ők pedig neves művészeket nyertek meg a produkcióhoz. A bemutatón szintén részt vevő Keresztes Ildikó és Vastagh Csaba énekes hangsúlyozták, hogy a dal nem a pápalátogatás hivatalos dala, „ennek nincs különösebb jelentősége, mert ez nem dalverseny”, nem kívánnak versenyezni a hivatalos produkcióval. Mindkét művész megtisztelőnek érezte a felkérést, egy pillanatig sem gondolkoztak azon, hogy elfogadják-e. Bíznak benne, hogy a dal sokakat inspirál majd.

A dal elkészítésében szintén közreműködő, jelenleg külföldön tartózkodó Varga Miklós énekes videoüzenetében mindenkinek szeretettel ajánlotta a dalt, amelyben az énekeseket Szirtes Edina Mókus hegedűn, Heinczinger Mika pedig furulyán kíséri.

A Magyar fohász 2023 című dal hamarosan hallható lesz a rádiókban, a videoklipet pedig április 18-án forgatják, megjelenése az azt követő napokban várható – mondta el az MTI kérdésére Toldi Tamás.

Forrás: MTI

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria