A Római Kúria és a kiszivárogtatás

Kitekintő – 2012. március 17., szombat | 17:36

Az elmúlt hetekben több titkos dokumentumot juttattak el a Római Kúria munkatársai olasz lapokhoz. A Szentatya egy külön bizottságot bízott meg azzal a feladattal, hogy derítsen fényt az elmúlt hetek történéseire – írja a L’Osservatore Romani szombati száma. A Vatikán napilapjában Angelo Becciu érsek, vatikáni államtitkársági helyettes nyilatkozott az ügyről.

„A titkos dokumentumok kiszivárogtatása fájdalommal tölti el a pápát, de XVI. Benedek arra buzdít bennünket, hogy tekintsünk előre. Mindennapos kiegyensúlyozott és határozott tanúságtétele mindnyájunk számára ösztönzést jelent” – állapította meg Becciu érsek az Osservatore Romano c. vatikáni napilap igazgatójának, Giovanni Maria Vian-nak adott interjújában. Az Államtitkárságon dolgozó egyháziak és világiak egyaránt önzetlen és színvonalas munkát végeznek – hangsúlyozta a főpásztor. Hozzátette: „nemrégen valaki bizalmasan közölte velem: szégyelli megvallani, hogy a Vatikánban dolgozik. Azt válaszoltam az illetőnek, hogy inkább emelt fővel legyen rá büszke!”

A hírek és dokumentumok kiszivárogtatásával kapcsolatban Becciu érsek elmondta: a néhány érintett személy jobban tenné, ha lelkiismeretvizsgálatot tartana. Nem lojális magatartás, sőt gyávaság, hogy visszaéltek kiváltságos helyzetükkel és közzétettek olyan dokumentumokat, amelyekkel szemben kötelességük lett volna tiszteletben tartani a titoktartást. Ezért az Államtitkárság gondos nyomozást indított, amely kiterjed a Szentszék minden szervére. Büntetőjogi szinten a vatikáni Bíróság ügyésze, a „promotor iustitiae”, adminisztratív szinten pedig maga az Államtitkárság folytatja le a vizsgálatot. A pápa továbbá egy külön bizottságot bízott meg azzal a feladattal, hogy derítsen fényt a történtekre. Becciu érsek végül annak a reményének adott hangot, hogy hamarosan ismét helyreáll az az egység, amely a vatikáni Államtitkárság munkájának alapja, és amelynek alkotóelemei a kölcsönös bizalom, továbbá a komoly, lojális, korrekt kapcsolatok.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír