Romero érsek a Nemzetközi Karitász védőszentje lett

2015. május 27., szerda | 17:40

Óscar Rodríguez Maradiaga bíboros, a Caritas Internationalis leköszönő elnöke jelentette be a hírt május 16-án – tájékoztat az olasz Avvenire olasz katolikus portál.

A május 23-án boldoggá avatott San Salvador-i érseket választották a nemzetközi szervezet védőszentjének a Rómában tartott közgyűlés zárónapján. A Nemzetközi Karitász ugyanezen az ülésén megválasztotta új elnökét a Fülöp-szigeteki Luis Antonio Tagle bíboros, Manila érseke személyében, aki a hondurasi Maradiaga bíborost követi a pozícióban.

A közgyűlés zárásaként celebrált szentmisén Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár hangsúlyozta, hogy a Karitásznak mindig éreznie kell a sürgető vágyat, hogy segítse az embereket, különösen a szenvedőket. Fontosnak tartotta továbbá, hogy a szervezet élő kapcsolatban legyen az egyházzal, amely meghatározza identitását.

Maradiaga bíboros a Karitász előtt álló kihívásokról szólva azt hangsúlyozta, hogy a világban számos helyen dúl háború, nem szabad közömbösnek maradni ez előtt a súlyos dráma előtt. Öt éve tart a szíriai háború, mert a fegyverkereskedelem lehetővé teszi, és ez botrány! – hangsúlyozta.

A másik kihívásnak a bevándorlók problémáját nevezte és a velük szemben gyakran megnyilvánuló rasszizmust, ami oda vezet, hogy úgy bánnak velük, mintha bűnözők lennének. „A világnak meg kell térnie. Ez nem keresztény hozzáállás. Természetesen minden országnak jogában áll, hogy a lehetőségeihez mérten szervezze meg a migránsok befogadását. De nem szabad úgy reagálni, mintha a migráció egy betegség lenne” – jelentette ki Maradiaga bíboros.

Fotó: Periodistadigital.com

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
egyszeru-es-szep-bemutattak-csiksomlyoi-papai-szentmise-liturgikus-eszkozeit
Egyszerű és szép – Bemutatták a csíksomlyói pápai szentmise liturgikus eszközeit

A Ferenc pápa által Csíksomlyón celebrált június 1-jei szentmisén használatos liturgikus eszközöket és a Gyulafehérvári Főegyházmegye első, erre az alkalomra készült Evangeliáriumát mutatták be május 24-én, pénteken a székelyudvarhelyi-szombatfalvi Szent György Plébánia közösségi házában.

2019. május 24., péntek
a-feltamadasba-vetett-hit-mi-remenyunk-bemutattak-szabo-ferenc-sj-ket-uj-konyvet
Hogy meglássuk a szeretet-Istent – Bemutatták Szabó Ferenc SJ két új könyvét

Május 23-án este az Építészet és Művészet Kévés Stúdió Galéria és az Építészek, Mérnökök, Képzőművészek Egylete Baross utcai székházában tartották Szabó Ferenc SJ „Isten nem halt meg” és „»Mindig neki harangozunk…« – Istenkereső magyar költők és írók” című könyveinek bemutatóját.

2019. május 24., péntek