Ruiz Szent Lőrinc és társai vértanúk

Kultúra – 2021. szeptember 28., kedd | 10:00

A „japán” vértanúkra, Ruiz Szent Lőrincre és tizenöt vértanútársára emlékezünk szeptember 28-án.

A 17. század első felében a Fülöp-szigeteken és Japánban elsősorban domonkos szerzetesek, azután más misszionáriusok és világi keresztények sokasága szenvedett hitéért vértanúságot.

Kiemelkedik közülük egy manilai családapa, Ruiz Lőrinc (Lorenzo Ruiz), aki a szerzetesekkel együtt a börtönt, a megkínzást és a halált is hittel fogadta Krisztusért 1637-ben. Lőrinc Binondóban született 1600 körül. Édesapja kínai, édesanyja filippínó volt. A domonkos atyák nevelték. Gyerekkorától a szentolvasóban talált rá lelkiségének alapjaira.

Ruiz Szent Lőrinc a Szent Péter-bazilika mozaikján

A csoport, melynek tagjaként Nagaszaki mellett vértanúságot szenvedett, domonkos rendiekből és hozzájuk csatlakozókból állt – kilencen áldozópapok voltak, ketten szerzetesek, továbbá két lány és három férfi tartozott közéjük, egyikük Ruiz Lőrinc volt. A Fülöp-szigeteken, Tajvan szigetén és a Japán-szigeteken hirdették Krisztust. Csodálatra méltó módon tanúsították a keresztény vallás egyetemességét, és mint győzhetetlen hithirdetők életükkel és halálukkal a keresztény jövő bőkezű magvetői lettek.

Szent II. János Pál pápa Manilában avatta boldoggá a tizenhat mártírt 1981-ben, majd 1987. október 18-án szentté avatta őket.

Szent Lőrinc a filippínók, a Fülöp-szigeteki ifjúság, a vándormunkások, a gazdasági bevándorlók védőszentje.

Urunk, Istenünk, add meg nekünk is Ruiz Szent Lőrinc és tizenöt társának béketűrését és állhatatosságát, amelyet szolgálatodban és az emberszeretetben tanúsítottak, hiszen boldogok a te országodban, akik üldözést szenvednek az igazságért. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Ruiz Szent Lőrinc a Szent Péter-bazilika mozaikján