A Star Warstól Harry Potterig – Mit mondjunk gyermekeinknek a fantasy irodalomról?

Nézőpont – 2011. január 4., kedd | 14:43

A Star Wars, amely a kisgyermekek számára is könnyen érthető módon dolgozza fel a jó és a rossz harcát, meglehetősen elfogadott a keresztények körében. A Harry Potter és más olyan művek esetében azonban, amelyekben elmosódik a határ valóság és fantázia, jó és rossz között, jóval nehezebb rámutatni a csúsztatásokra, illetve a burkoltan jelen lévő bibliai igazságokra. Mit tehet hát a szülő, a nevelő?

1. Végezzük el a „házi feladatunkat”!

Ha tudni szeretnénk, gyermekünknek való-e egy film vagy könyv, érdemes előszűrést végeznünk. Új filmnél, amelyet még csak most kezdenek vetíteni a mozikban, ez néha nehezen megoldható; ebben az esetben keressünk megbízható kritikákat, amelyek figyelmeztetnek, ha valami elfogadhatatlanra számíthatunk. Ha jól megismertük a film tartalmát, és még a megtekintés előtt elbeszélgetünk róla a gyerekkel, könnyen rámutathatunk azokra a pontokra, ahol az nincs összhangban a hittel. Sokszor rájövünk, hogy nem kell egy-egy filmtől vagy könyvtől távol tartanunk a gyereket, csak meg kell tanítanunk, hogy helyesen lássa. 

2. Szánjunk időt a megbeszélésre!

A fantasy film megtekintése után segítsünk a gyereknek, hogy le tudja vonni a történet erkölcsi tanulságait. Ha úgy jövünk is ki a moziból, hogy erre aztán kár volt időt fecsérelni, használjuk ki a lehetőséget, és közösen értékeljük, amit láttunk: a szereplőkkel, helyzetekkel, cselekménnyel állítsunk párhuzamba szentírási történeteket, szakaszokat, erkölcsi igazságokat. A nyilvánvaló tanulságnál néha többet érnek a rejtett igazságok.

3. Tanítsuk őket az igazságra!

Ha ügyelünk rá, hogy gyermekeink élete Isten igéjében gyökerezzen, biztosak lehetünk benne, hogy bármit látnak, különbséget tudnak majd tenni a valóság és a képzelet között – de mielőtt mindenből kiszűrnénk az élvezetet, olvassuk el a négyes pontot:

4. De azért engedjük, hogy szárnyaljon a képzeletük!

A képzelet Isten ajándéka. Gondoljuk csak el, micsoda alkotó- és képzelőerővel teremtette meg az Atya a világegyetemet! Ha meggondoljuk: minden álmunk ebből a csodálatos világból táplálkozik. Isten azt akarja, hogy megismerjük őt, és ennek során felismerjük, hogy valamennyiünket a saját képmására alkotott: a saját alkotó, végtelen fantáziájú képmására. Látni szeretné, hogy ezt az alkotóképességet örömünkre, boldogságunkra használjuk, a teljes élet szolgálatába állítjuk.

5. Tartsunk velük!

A mesevilág, a könyvek, a filmek remekül összehozhatják a szülőket és a gyerekeket. A kisebbekkel rajzfilmet nézhetünk, számítógépes játékot is játszhatunk, ha nehezen köti is le a figyelmünket. A nagyobbakkal pedig, ha szeretik a fantasy műfajt, egy-egy könyvről, filmről elbeszélgetve közösen fedezhetünk fel egy új világot.

Forrás:cbn.com

Magyar Kurír

(mk)