Szakadó esőben várják a hívek Ferenc pápát, aki már Csíksomlyó felé tart

Külhoni – 2019. június 1., szombat | 9:30

Szakadó esőben várják a csíksomlyói hegynyeregben a zarándokok Ferenc pápa érkezését. Egy óra múlva elkezdődik a szentmise erdélyi Mária-kegyhelyünkön. Közben a román Országos Meteorológiai Intézet (ANM) narancssárga jelzésű riasztást adott ki nagy mennyiségű csapadék miatt Csíkszékre.

A zuhogó eső nem szegi kedvüket a zarándokoknak, akik vonatokkal, buszokkal vagy gyalog érkeznek Csíksomlyóra a pápai szentmisére, és foglalják el helyüket a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben kialakított szektorokban. (A szentmise magyar idő szerint fél 11-kor kezdődik, a Duna TV élőben közvetíti.)

Sokan már tegnap este megérkeztek, nekik nemcsak a kegytemplomban, hanem a Segítő Mária Gimnázium Kollégiumának kápolnájában és számos csíkszeredai és környékbeli templomban is lehetőségük volt virrasztani, imádkozni, lélekben készülni a találkozásra.

Helyi idő szerint reggel 9 órakor (magyar idő szerint 8 órakor) szakadt az eső Csíksomlyón, és a meteorológiai intézet szerint ez a délelőtt folyamán is kitart, ugyanis narancssárga jelzésű riasztás adtak ki szombaton reggel, nagy mennyiségű csapadékra figyelmeztetve. Csíkszeredára és szinte egész Csíkszékre szól a riasztás. Ettől függetlenül a zarándokok már elkezdték benépesíteni a csíksomlyói nyerget, amit – a pünkösdi búcsúk gyakorlatától eltérően – a román hatóságok biztonsági okokból bekerítettek, és csak a tizennégy beléptetőkapun keresztül engedik be a híveket. A bekerített területre 110 ezer zarándokot regisztráltak.

A szentmisére érkezők megfogadták a szervezők arra vonatkozó kérését, hogy időben induljanak el a torlódás elkerülése érdekében. Kilenc óráig már több ezren a helyszínre érkeztek, ahol rendkívül szervezetten és zökkenőmentesen zajlik a biztonsági kapukon való átjutás, illetve a szektorok megtalálása. Segítőkész csendőrök és önkéntesek segítik a csíksomlyói nyeregbe érkező zarándokokat.

Noha az időjárás továbbra sem kedvező, hiszen az eső mellett köd ereszkedett a hegynyeregbe, a több ezer zarándok rendezetten és türelmesen várja Ferenc pápa érkezését. Folyamatosan érkeznek a hívek.

*

A Szentatya biztonságával megbízott állami szervek a rossz idő miatt tegnap úgy döntöttek, hogy az eredeti terven változtatnak: Ferenc pápa gépe Bukarestből jövet a marosvásárhelyi reptéren landolt ma reggel. Innen érkezik Csíksomlyóra a Szentatya. Az eredeti terv szerint Ferenc pápát Bákóból hozták volna helikopterrel Csíksomlyóra. A programváltoztatás nem befolyásolja az időpontokat.

A marosvásárhelyi reptér igazgatója, Peti András tudatta, reggel 8 óra után 20 perccel landolt a Tarom légitársaság különjárata, a pápát pedig a repülőgép lépcsőjének aljában fogadták, amitől nem messze várta egy Volkswagen típusú fekete személygépkocsi, amely néhány percen belül elindult a Csíksomlyóra tartó helikopterhez.

*

Már reggel 6 órától találkozásra hangoló lelki programokkal fogadják a Hármashalom-oltárhoz érkezőket. Ennek célja előkészíteni, ráhangolni a zarándoklatot a találkozásra, az együtt ünneplésre, lehetőséget nyújtva Egyházunk gazdagságát, sokszínűséget megtapasztalni és lendületet kapni az együtt járásra, haladásra. Ebben szerepet vállaltak a csíksomlyói plébánia képviselői, a Szent Ferenc lelkiségét élő szerzetesek és világiak, a karizmatikus megújulás tagjai, a Fokoláre mozgalom képviselői, a Szent Ignác-i lelkiségét élő jezsuiták, a Házas Hétvége képviselői, valamint az ifjúság.

A pápai szentmise után a Mustármag Énekegyüttes előadja a Népemért vállalom című zeneművet, amely a szent életű Márton Áron püspök életpéldáját mutatja be.

Forrás: Romkat.ro; Székelyhon.ro

Fotó: Bodó Márta/Romkat.ro; Barabás Ákos/Székelyhon.ro; Facebook/Aeroportul Transilvania

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria