Szakmai elismerésben részesült a Görögkatolikus Püspöki Levéltár forráskiadványa

Kultúra – 2020. június 29., hétfő | 9:04

A Magyar Levéltárosok Egyesülete által meghirdetett „Az év levéltári kiadványa 2019” pályázaton egy görögkatolikus kiadvány, a Mindnyájunk közös kincse című kötet dobogós helyen végzett a forráskiadványok kategóriájában.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete tavaly is meghirdette „Az év levéltári kiadványa” pályázatát, a legjobbnak ítélt levéltári kiadványokat három kategóriában nevezték a pályázatra országszerte: monográfiák, tanulmánykötetek és levéltári adatbázisok mellett a forráskiadványok kategóriájában. Ez utóbbiban a Hajdúdorogi Főegyházmegye Görögkatolikus Püspöki Levéltára által indított legújabb kiadvány, a Mindnyájunk közös kincse lett a harmadik helyezett.

Az ünnepélyes díjátadó rendezvényre március 17-én került volna sor Budapesten a fővárosi levéltárban, ám ezt az eseményt sem tarthatták már meg a világjárvány miatt. Az oklevelek, díjak és ajándékutalványok így elektronikus úton jutottak el a kitüntetettekhez.

A dobogós helyezést elért kiadványról a kötet egyik szerkesztője, Majchricsné Ujteleki Zsuzsanna, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöki levéltárának állandó munkatársa elmondta, hogy a könyvhöz három levéltár iratanyagából válogattak: a Görögkatolikus Püspöki Levéltár (Hajdúdorogi Főegyházmegye), a Nyíregyházi Egyházmegye levéltára, valamint a Nagy Szent Bazil Rend irattárának anyagait vizsgálták, azokat a forrásdokumentumokat kutatva, amelyek a Máriapócsi Szent Mihály főangyal-bazilika és a mellette álló monostor történetéhez kapcsolódnak. Az 1900. és 1956. között született levelek, jegyzőkönyvek, háttérdokumentumok, hitelesítő okiratok, korhű sajtótermékek és más dokumentumok időrendben kerületek a kötetbe, s jórészt a bazilika felújításához kötődnek, elválaszthatatlan egységben a kegykép és a monostor e bő ötven évnyi történetével.

Olyan különleges forrásanyagok is megtalálhatóak a Mindnyájunk közös kincsében, melyekkel eddig a nagyközönség nem találkozhatott. Például, hogyan vették ki a háború alatt a kegyképet a tartójából, hogyan rejtették el, de olvashatunk adalékokat Dudás Miklós püspök 1939-es szenteléséről vagy Mindszenty bíboros látogatásáról is.

A könyvhöz Adaus Vasile Illés OSBM, a Nagy Szent Bazil Rend tartományfőnöke írt ajánlót. Az első egységében a két szerkesztő, Nyirán János fődiakónus és Majchricsné Ujteleki Zsuzsanna bevezető tanulmánya kapott helyet, s ezzel a szerkesztők egy összefoglaló áttekintést adnak nemcsak a könyv használatához és forrásanyagához, hanem a bazilika és monostor 20. századi történetéhez is.

A kiadvány eredeti fotókkal illusztrálja az írott anyagot; a borítón a Nagy Szent Bazil Rend címere látható, és az egyes oldalak díszítő motívumai is ebből származnak. A kötet címéhez az egyik körlevélben olvasható szókapcsolatot használták: Mindnyájunk közös kincse – utalva ezzel arra, hogy nemzeti kegyhelyünk minden görögkatolikus és keresztény közös értéke – mondta el a szerkesztő-levéltáros.

„Mindnyájunk közös kincse”: források a máriapócsi kegytemplom és a bazilita rend történetéhez a 20. század első feléből. Szerk.: Majchricsné Ujteleki Zsuzsanna – Nyirán János. Grafikai munkák: Szabó Sándor. Debrecen, 2019. (Görög Katolikus Püspöki Levéltár Kiadványai VIII.)

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Nyíregyházi Egyházmegye Levéltára, Majchricsné Ujteleki Zsuzsanna, P. Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria