A száz éve született Kovách Tibor Angelus olaszországi magyar főlelkészre emlékeztek

Megszentelt élet – 2011. szeptember 26., hétfő | 10:22

Kovách Tibor Angelus kapucinus atya születésének századik és halálának tizedik évfordulójáról emlékeztek meg Rómában szeptember 25-én, a hó végi magyar szentmisén. Tibor atya 1973-tól 1999-ig volt olaszországi magyar főlelkész.

Lelkipásztori munkája nyomán Olaszország-szerte alakultak a magyar közösségek, akiket rendszeresen felkeresett és havonta küldte nekik értesítőjét, az Üzenetet. A jubileumra  Bologna, Firenze, Padova és Torino magyar közösségeinek képviselői is elzarándokoltak az örök városba, és Magyarországról is eljöttek az atya rokonai. 

A zarándoklat első napján, szeptember 24-én a Szent Péter-bazilika magyar kápolnájában Ruppert József piarista atya, a firenzei közösség lelkipásztora vezette a  koncelebrált szentmisét, amelyen felolvasták Cserháti Ferencnek, a külföldi magyarok püspökének erre az alkalomra küldött köszöntését. Ruppert atya homiliájában arról beszélt, hogyan kell tanúságot tenni hitünkről és magyarságunkról Szent Gellért vértanú püspök példáját követve.

A zarándokok szombat délután a veranói temetőben felkeresték Angelus atya sírját, amelyre  az  Itáliában élő magyarok nevében elhelyezték virágaikat. Vasárnap a hó végi szentmisén a zarándokok és a római magyar közösség együtt ünnepelt a Santa Maria dell'orazione-templomban, a Via Giulián. A főcelebráns, Németh László főlelkész emlékezett meg elődjéről, az általa végzett lelkipásztori munkáról. A szentmise végén Balla János hazánk nagykövete köszöntötte a magyar közösséget, majd a Római Magyar Akadémia udvarán az egykori főlelkész hagyatékából rendezett kiállítást Molnár Antal igazgató nyitotta meg. Az évfordulóra készült egy CD-lemez is, amelyen elektronikus formában olvasható az Üzenet valamennyi száma.

Magyar Kurír