Száztíz éves a New Brunswick-i Szent László-templom

Külhoni – 2014. október 14., kedd | 9:10

Október 11-én ünnepelték a New Brumswick-i Szent László-templom alapításának 110. évfordulóját. A jubileum alkalmából rendezett ünnepség keretében Paul G. Bootkoski, a metucheni egyházmegye püspöke celebrált szentmisét – tájékoztat a MyCentralJersey.com nyomán az MTI.

Az ünnepi szentmisét díszebéd követte az Amerikai Magyar Atlétikai Klub (HAAC) székházában. Ez utóbbi eseményen fellépett a New Brunswick-i Csűrdöngölő Népi Együttes is.

A New Jersey állambeli New Brunswick Szent László-temploma a környékbeli magyarság lelki és társadalmi életének központja.

A templom alapító okiratát 1904. október 25-én írták alá, a telket a következő év április 12-én vásárolták meg, az alapkövet pedig 1905. november 19-én tették le. Az építkezést, amelyet a helyi magyar közösség által megvásárolt téglajegyekből finanszíroztak, 1906. június 4-én fejezték be.

A Thomas Wearing és fiai által felépített templom felszentelésén ötezren vettek részt. A templom környékén akkoriban csak magyarok éltek. 1914-ben iskola is nyílt, amelyben az Isteni Szeretet Leányai Kongregáció apácái tanítottak több nemzedéket. Az intézmény azóta bezárt, de a templom sarokkő maradt, körülötte alakult több más intézmény és szervezet, így a Magyar Múzeum, az Amerikai Magyar Atlétikai Klub (HAAC), a Magyar Polgári Egyesület (HCA), a magyar református templom és a magyar cserkészcsapat is.

A templom kertjében szobrot emeltek Mindszenty József bíborosnak, aki 1973-ban újraszentelte az akkor frissen felújított templomot, és támogatója volt a magyar örökség megőrzését céljául kitűző HCA megalakulásának, amely idén negyvenedik alkalommal rendezte meg a hagyományos New Brunswick-i magyar fesztivált.

A Szent László-templom eddigi tizenkilenc plébánosa közül csak egy volt amerikai születésű: Capistran L. Polgar ferences szerzetes tizennyolc esztendőn át volt a magyar egyházközség lelkipásztora.

A mintegy háromszáz magyar család lelki otthonául szolgáló Szent László-templom az újonnan alapított Szent Család Egyházközség része a Szent Szív- és a Szent József-templom mellett, vikáriusa Juhász Imre, aki korábban Mexikóban volt misszionárius. A templomban vasárnaponként fél 11-kor ma is tartanak magyar nyelvű misét, a szombati magyar iskolába 155 gyerek jár, péntekenként pedig a cserkészek tartanak foglalkozást.

Fotó: MyCentralJersey.com, Jerseytribune.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria