Szégyen és bánat – Szentszéki nyilatkozat a pennsylvaniai ügyészség jelentéséről

2018. augusztus 17. péntek, 18:01

Greg Burke szentszéki szóvivő augusztus 17-én, pénteken délelőtt nyilatkozatot tett közzé a pennsylvaniai ügyészség jelentésével kapcsolatban.

A hét során az Amerikai Egyesült Államok Pennsylvania államában közzétett jelentéssel kapcsolatban két szó tudja kifejezni a szörnyű bűntények okozta hatást: szégyen és bánat – áll a nyilatkozatban. A Szentszék rendkívül komolyan kezeli az ügyészség által végzett munkát és a közzétett hosszú ideiglenes jelentést, és egyértelműen elítéli a kiskorúak elleni szexuális visszaélést.

A jelentésben leírt visszaélések büntetőjogilag és erkölcsileg elítélendők. A jelentésben leírt esetek elkövetői elárulták az áldozatok bizalmát, továbbá ellopták a méltóságukat és a hitüket. Az Egyháznak tanulnia kell a múlt ezen kemény leckéiből, és felelősségre kell vonni azokat, akik visszaélést követtek el, valamint azokat is, akik megengedték, hogy ezek megtörténhessenek.

A jelentésben közölt esetek nagy része a korai 2000-es évek előtt történtek. Minthogy alig találtak 2002 utáni esetet, az ügyészség következtetése egyezik a megelőző tanulmányokkal, melyek megmutatták, hogy a Katolikus Egyház által az Egyesült Államokban bevezetett reformok drasztikus mértékben csökkentették a papi személyek által elkövetett visszaéléseket. A Szentszék bátorítja az állandó reformokat és az éber felügyeletet az Egyház minden szintjén, hogy ezáltal biztosítsa a kiskorúak és a sérülékeny csoportokba tartozó felnőttek védelmét. Hangsúlyozza továbbá a polgári törvények betartásának fontosságát, beleértve a bejelentési kötelezettséget a kiskorúak ellen elkövetett visszaélések esetén.

A Szentatya tudatában van annak, hogy ezek a bűnügyek megrendíthetik a hívek hitét és lelkét, és ismételten leszögezi, hogy minden erőfeszítést meg kell tenni azért, hogy biztonságos környezetet lehessen teremteni a kiskorúak és a sérülékeny felnőttek számára az Egyházban és az egész társadalomban.

Az áldozatoknak tudniuk kell, hogy a Szentatya mellettük áll. Akik mindezt elszenvedték, elsőséget élveznek, és az Egyház meg szeretné hallgatni őket, hogy gyökeresen kiirtsa ezeket a szörnyűségeket, mely ártatlanok életét teszi tönkre – zárul az augusztus 17-én közzétett szentszéki nyilatkozat.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: egyházjog, Vatikán
Vezető híreink – olvasta már?
jotekonysagi-koncert-perbali-szent-anna-templom-javara
Jótékonysági koncertet szerveznek a perbáli Szent Anna-templom javára

„Mindnyájan egyért” mottóval jótékonysági koncertet szerveznek a tűzben súlyosan megrongálódott perbáli katolikus templom javára március 17-én, vasárnap a budapesti MOM Kulturális Központ színháztermében.

12:19
bognar-tamas-labodi-plebanos-jezus-nem-mosolytalan-egyhazat-alapitott-de-mi-ridegge-tesszuk
Bognár Tamás lábodi plébános: Jézus nem mosolytalan egyházat alapított, de mi rideggé tesszük

Szülei arra tanították, hogy ne „valaki”, hanem egyszerűen csak jó ember legyen. „Tapsi atya” az öröm embere. Vallja, hogy Jézus nem egy rideg, mosolytalan egyházat alapított; mi tesszük sokszor azzá. Bognár Tamással Lőrincz Sándor készített interjút, mely a Somogyi Hírlapban jelent meg.

2019. február 21. csütörtök