Vegyük vállunkra egymás terheit – Fogadalmi ünnepet ültek Szombathelyen

Hazai – 2020. január 22., szerda | 17:48

Szent Fábián pápa és Szent Sebestyén vértanú január 20-i emléknapjához közel, Szombathely város január 19-i fogadalmi ünnepén a Sarlós Boldogasszony-székesegyházban Székely János szombathelyi megyéspüspök vezetésével szentmise keretében kérték a segítő szentek közbenjárását a városért.

Az 1710–11-ben pusztító pestis elmúltával Szombathely elöljárósága és lakói fogadalmat tettek, hogy január 19-ét minden évben megünneplik, mert ezen a napon kezdett enyhülni a járvány a városban. Az ünnepi körmenetet és imádságot eleinte a fogadalmi kápolnában, később a székesegyházban tartották.

Idén január 19-én ismét összegyűlt a város vezetése, a plébánia közössége, hogy elődeik fogadalmához híven imádkozzanak Szombathelyért.

Székely János püspök az aznapi evangéliumról szólva elmondta: Jézusban beteljesedtek Izajás próféta szavai – a mi betegségeinket viselte, a mi fájdalmaink nehezedtek rá, s az ő sebei szereztek nekünk gyógyulást. Az Úr az ő vállára rakta mindnyájunk gonoszságát; megkínozták, és ő alázattal viselte.

Sokáig az emberiség azt gondolta, hogy nekünk, embereknek kell engesztelést adni Istennek a bűneinkért, például bárányt áldozva. Úgy vélték, ezzel lehet kiengesztelni Isten haragját, és elégtételt adni bűneinkért. Amióta azonban Krisztus eljött, hogy megváltson minket, tudjuk, az igazi Bárányt maga Isten adja. Ő nem akarja elítélni vagy megbüntetni az embert, hanem fel akarja emelni: a bűn által okozott sebeit gyógyítani. Ezért lett egy velünk – hangsúlyozta Székely János.

Jézus arra tanít, hogy mi is ugyanígy éljünk: vegyük vállunkra egymás terheit. Erre mutattak példát a szentek, így Szent Fábián pápa és Szent Sebestyén, vagy Árpád-házi Szent Margit is. Mindannyian az áldozatvállalás útján jártak.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria