A Szent István-díj átadása Székesfehérváron

Hazai – 2006. augusztus 23., szerda | 17:11

Harmadik alkalommal adták át a Szent István-i értékrend tiszteletére alapított díjat Székesfehérváron. A Szent István emlékérmet és díjat az alapítók olyan székesfehérvári személynek ítélik oda, aki sokat tett első királyunk életműve szellemiségének megőrzéséért, és ezért a város lakossága elé példaként állítható.

A díjat a 83 éves Dosztál Béla, az '56-os székesfehérvári Nemzeti Bizottság Ideiglenes Intéző Bizottságának volt titkára vehette át.

A kuratórium tagjai – Spányi Antal megyéspüspök, Bakonyi István, a Vörösmarty Társaság elnöke, Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár igazgatója, Karsai Béla, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a Karsai Holding elnök-vezérigazgatója, valamint Szabó Péter, a Kodolányi János Főiskola főigazgatója – úgy ítélték meg, hogy Dosztál Béla élete, a megaláztatásban is töretlen hite és elvei mellett való kitartása messzemenően megérdemli az elismerést.

Az augusztus 18-i átadási ünnepségen Spányi Antal megyéspüspök mint a kuratórium elnöke elmondta: az augusztus 20-i ünnepségek azért fontosak, mert emlékeztetnek bennünket Szent István életpéldájára. Kiemelkedő emberi tulajdonságai mellett egész élete a hitről és a nemzet szolgálatáról szólt. A magyarság megtartásáról és jövőjéről olyan víziója volt, amelynek beteljesítésétől semmi sem tántoríthatta el. Végezetül hitében nem gyengülve, halálakor – Európa uralkodói közül elsőként – Máriának ajánlotta fel országát. Hite, nemzetének szeretete, állhatatossága ma is például szolgál számunkra. A ma embere maga teremtette erkölcsökkel, szokásokkal él, és nem a mindenkori értékek mellett éli életét. Ezért is alapították ezt a díjat, hogy azokat, akik a Szent István által felmutatott értékeket őrzik és próbálják követni, megfelelően elismerhessék.

Karsai Béla székesfehérvári vállalkozó, a díj egyik alapítója, elmondta: idén, az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján mi sem természetesebb, mint hogy a díjazott a forradalom „emblematikus” fehérvári alakja legyen.

Dosztál Béla az ünnepség végén meghatódottan köszönte meg a püspöknek és a kuratórium tagjainak az elismerést. Elmondta, hogy a megpróbáltatások idején többször arra gondolt: a Teremtő Isten túl sokat mért rá, de bízott benne, hogy eljön majd a jutalom. A szerető család mellett ilyen idős korban most ebben a megtiszteltetésben lehet része. Végezetül azt kívánta, legyenek mindig olyan emberek a városban, akiket a kuratórium méltónak talál erre a megtisztelő díjra.

BPK/Magyar Kurír

Képek: Ugrits Tamás

Az eredeti hír itt olvasható.