Szent László útján közel ezer éve – Váci emlékezés a lovagkirályra

Hazai – 2017. október 3., kedd | 15:29

A nemzetért és a keresztények egységéért a Szent Kereszt ferences templomban (Barátok temploma) bemutatott ünnepi szentmisével kezdődött október 1-jén Vácott a Szent László-év egyik kiemelkedő helyi eseménye, amelyet a „Szent László útján – közel ezer éve” címmel rendeztek meg.


A szertartást követően – az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán – a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága vándor tablókiállításának megnyitójával és történelmi áttekintést adó tudományos előadással folytatódott a program, amelyet a Sancta Maria Regina Alapítvány szervezett.

Az ünnepi szentmisén Varga Lajos segédpüspök köszöntőjében hangsúlyozta, hogy mivel a krónikai hagyomány erősen köti Váchoz a 940 éve trónra lépett és 825 éve szentté avatott uralkodót, illik, hogy a neki szentelt emlékévben méltó módon tisztelegjen előtte a város.

„A ferencesek temploma őrzi városunkban a középkori székesegyház emlékét, képletesen szólva mondhatjuk, hogy itt László és Géza király lába nyomában járhatunk” – fogalmazott a segédpüspök.

Az ünnepi szertartást Bíró László püspök, katonai ordinárius vezette, aki homíliájában középpontba állította a lovagkirály kun vitézzel vívott harcáról szóló legendát, illetve krónikai ábrázolásait, melyeken gyakran azt láthatjuk, hogy az ellenfél tüzet okád a királyra.

Rendkívül mély értelmű üzenetet hordoz ez az ábrázolási mód, azt sugallja, hogy Szent László küzdelme nem egyszerűen a külső ellenséggel szemben vívott ütközet, hanem szellemi harc is egyben a sötétség erői ellen – fogalmazott Bíró László. A püspök megemlítette azt is: Szent Lászlót ünnepelni, rá emlékezni nem ködös nosztalgiázás, hanem lehetőség a nemzeti összetartozás, a közösségért vállalt felelősség érzésének erősítésére.


A katolikus főiskolán folytatódó program bevezetéseként Libor Józsefné, az intézmény rektora úgy fogalmazott: nagy örömmel fogadták a vándorkiállítás bemutatásának lehetőségét, hiszen a Szent László király megtestesítette erények, eszményképek – mint például a bátorság, a lelkiismeretesség, a mértékletesség és a hűség – ma is nagyon fontosak a felnövekvő generációk nevelésében.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára megnyitóbeszédében kiemelte: a Szent László-év kezdeményezése nem várt nagy sikert hozott, a programok mind idehaza, mind a határon túli, akár messze földön élő magyar közösségekben érezhetően megmozgattak olyan erőket, amelyek hozzájárulhatnak a nemzeti összefogás elmélyítéséhez.

Szeptember 29-én kortárs alkotóknak a lovagkirály élete, szellemi üzenete ihlette műveiből nyílt tárlat a Madách Imre Művelődési Központban Szent László öröksége címmel.

A BP Art Egyesület képzőművészeti pályázatára csaknem harminc alkotó jelentkezett, az összegző kiállítás elsőként – október 18-áig – Vácott látható.

A pályázat meghirdetésével az volt a célunk, hogy ne hagyjuk fakulni Szent László emlékét, hanem a jelenkor művészeinek is inspirációt adjunk a legendás uralkodó előtti tisztelgésre különböző műalkotások révén – mondta a megnyitón az alapítvány nevében Wodianer-Nemessuri Zoltán.

A kiállítás védnöke Fördős Attila polgármester és Beer Miklós megyéspüspök. A kiállító művészek: Aba Béla, Adorján Attila, Baky Péter, Blaskó János, Guti J. Soma, Homolya Gábor, Koltai-Dietrich Gábor, Kovács Péter Balázs, Lencsés Ida, Luzsicza Árpád, M. Novák András, Németh Árpád, Orvos András, Pásztor Gyöngyi, Pató Károly, Petrás Mária, Prutkay Péter, Sándor Miklós, Segesdi Bori, Segesdi György, Somogyi Győző, Széchy Bea, Székács Zoltán, Tóth Pitya István, Tóth Zoltán Toti, Varga Amár László, Veszely Ferenc.

Fotó: Ribáry Zoltán

Ribáry Zoltán/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria