Szent Márton lóháton vezette a menetet Budapest belvárosában – KÉPRIPORT

Hazai – 2018. november 12., hétfő | 19:57

November 11-én, vasárnap, Szent Márton napjának délutánján felekezetek közötti összefogáson alapuló keresztény lampionos menetet szervezett a Traditio Christiana Budapest belvárosában.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Szent Márton tiszteletére rendezett, immár hagyománnyá vált menetet a Traditio Christiana keresztény hagyományőrző csapata szervezte; Budapest Főváros Önkormányzata és Belváros-Lipótváros Önkormányzata támogatta. Közreműködött a Deák Téri Evangélikus Lelkészség és a Sorsforduló Alapítvány.

A 2014-ben alapított Traditio Christiana célja, hogy a magyar és közép-európai keresztény hagyományokat, vallási népszokásokat fölelevenítse, korszerű és fiatalos formában újra ismertté, rokonszenvessé tegye, megőrizze és továbbadja – mutatta be magukat Kéthelyi Mátyás. Meggyőződésük, hogy e tradíciók a jelenkor embere számára is fontos üzenetet hordoznak, önazonosságunk megőrzéséhez pedig nélkülözhetetlenek.


Az önkéntes alapon szerveződő ökumenikus keresztény társulás felhívásában hangsúlyozta: Szent Márton ünnepe nem egyenlő a libapecsenyével. Ennek az évszázados hagyománynak az alapja ugyanis pannóniai Szent Márton, akinek legendás alakja mindannyiunk számára például szolgálhat: segítsünk a rászorulókon.


Az eseményen „Szent Márton” lóháton vezette az őt követő, gyerekekből és felnőttekből álló lampionos-fáklyás menetet, melyet rézfúvószenekar kísért. A Deák térről induló menet a Vörösmarty tér és a Ferenciek tere érintésével érkezett el az Egyetem térre, áthaladva a belváros legforgalmasabb pontjain, turisták kameráinak kereszttüzében. Szent Márton és lova mellett libák is részt vettek az eseményen:

A Traditio Christiana évről évre „életre kelti” az igazi Mikulást, vagyis Szent Miklós püspököt; évszázados tradíciót felújítva sört szenteltetnek Szent Flórián tiszteletére; valamint középkori hagyományt fölelevenítve virágvasárnapkor maga „Jézus Krisztus” vonul be szamárháton apostolai kíséretében Budapest szívébe, a Váci utcán át a Vörösmarty térre.

Forrás: Traditio Christiana

Fotó: Gieszer Richárd

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria