Emlékkövet állítottak az egykori Szent Márton-templom helyén Keszthelyen

Hazai – 2016. október 22., szombat | 16:43

Keszthelyre érkezett október 16-án a szombathelyi Szent Márton-templom ereklyéje Schauermann János plébános kíséretében. A Szent Márton-emlékév alkalmából hazánk számos településén üdvözölhették már az ezüstbe foglalt ereklyét

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Ráczné Páldy Eszter és Csángó Zsuzsanna, a Keszthelyi Városvédő Egyesület tagjai szorgalmazták, hogy Szent Márton ereklyéje a Balaton-parti városba is ellátogasson.

Az ereklyét a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola és a rezi Család Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjai, pedagógusai és igazgatói fogadták, majd a reggeli szentmisét követően a hívek körmenetben vonultak a Magyarok Nagyasszony-templomból a Festetics-kastély kertjébe, ahol 1816-ig a Szent Márton tiszteletére szentelt plébániatemplom állt. Az egykori templom helyén emlékkövet áldottak meg a Szent Márton-jubileumhoz kapcsolódva. Az emlékkő felirata: „Sanctus Martinus ecclesia 1247”, mely arra utal, hogy egy 1247-ben kelt oklevél tanúsága szerint ekkor már állt a Szent Márton-templom.

 

A kő megáldása után szentségimádást tartottak a Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplomban, majd ünnepi nagymisét mutattak be a Szent Márton-ereklye jelenlétében. Schauermann János homíliájában a lehajló szeretetről, Szent Mártonról és az irgalmasság szentévéről beszélt. A szentmisén közreműködött a Salve Regina Kórus.

Az ereklye Zalaszentmártonba folytatta útját ugyanezen a napon Dancs Szilveszter Zoltán helyi polgármester segítségével.

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye

Fotó: Veszprémi Főegyházmegye, Keszthelyi Városvédő Egyesület

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria