A Szentatya üzenete a „Humanae Vitae” kongresszus résztvevőihez

Kitekintő – 2008. október 4., szombat | 12:05

A házasság és a család kérdéskörét tanulmányozó II. János Pál Pápai Intézet október 3-án és 4-én nemzetközi kongresszust tart a következő témáról: „A Humanae Vitae: egy enciklika időszerűsége és próféciája”.

A Szentatya a résztvevőkhöz intézett üzenetében utalt rá, hogy a 40 évvel ezelőtt közzétett enciklika a házastársi hivatás lényeges szempontjaival foglalkozó fontos dokumentum. A házasfelek ugyanis megkapták a szeretet ajándékát, és arra hivatottak, hogy ajándékká váljanak egymás számára fenntartások nélkül.

A házastársak teljes önátadásában benne foglaltatik egy új emberi élet nemzésének lehetősége. A házastársi szeretet sajátossága az utódok létrehozása. Ez Isten szeretetében való részvételt jelent, hiszen Õ az élet teremtője. Ennek a dimenziónak a kizárása olyan cselekedet által, amely gátolni kívánja az utódnemzést, annyit jelent, hogy tagadjuk a házastársi szeretet legbensőbb igazságát – írta üzenetében Benedek pápa. 40 évvel a „Humanae Vitae” kezdetű enciklika közzététele után jobban megérthetjük, mit jelent a házastársi szeretet „igen”-je.

Ennek a tanításnak a tükrében a gyermekek nem egy emberi terv célkitűzései, hanem olyan ajándékot jelentenek, amelyet felelősen kell elfogadni, hálával Istennek, az emberi élet első forrásának nagylelkűségéért. A pápa arra buzdította a tudósokat, hogy folytassák a meddőség okaira illetve annak megelőzésére vonatkozó kutatásaikat, hogy a terméketlen házaspárok is saját és a születendő gyermekük méltóságának tiszteletben tartásával nemzzenek új életet.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kép: www.communityofgrace.org.uk