Szentegyházán tartották a Szatmári Egyházmegye ifjúsági táborát

Külhoni – 2015. augusztus 30., vasárnap | 19:55

Az augusztus 24. és 29. között zajlott egyházmegyei ifjúsági tábor idei mottója Ferenc pápától származott: „Ébresszétek fel a világot!” – Józsa János, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye sajtóreferense küldött beszámolót az eseményről szerkesztőségünknek.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Azok a fiatalok, akik részt vettek a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye ifjúsági táborában, valódi, mai, „trendi”, hús-vér fiatalok, olyanok, akikre büszkék otthoni társaik, hogy ismerik, hogy együtt időzhetnek, de ők mégis mások. Azért, mert ismerik Jézus Krisztust, azért, mert fontos nekik a hitük, és akár egy fesztiválon is kiállnak mellette, ha egy beszélgetésben leszólja valaki mondjuk a szentmise-látogatást.


Az idei egyházmegyei ifjúsági tábor mottóját Ferenc pápától kölcsönözték: „Ébresszétek fel a világot!”. Ez adta a szentmisék szentbeszédeinek, a témafelvezetőknek, a csoportos beszélgetéseknek az alapját, de a résztvevők közötti személyes beszélgetésekben is meg-megjelent. Így gondolkodtak el a hitük, az életük felett, a boldogságukon, a történések és a minden mögötti értelem szükségszerűségén, valamint azon, hogyan válaszolhatnak Ferenc pápa felszólítására és vihetnek fényt a világba? Persze megjelentek a kétségek, a problémák, a gyengeségek – melyeket nem féltek társaik elé tárni –, és megjelent a tiszta hit is: „Minden jóban, minden értelemben Isten van jelen. Minden csak vele érdemes, nélküle nincsen semmi sem…” A fiatalok vallomásai pedig őszinték voltak, nem az elvárásnak akartak megfelelni. Nyíltan mutattak példát társaiknak, tettek tanúságot a több mint hatvanfős táborban. Sokan nagy fejlődést élnek meg ilyenkor és sokkal őszintébben, jobb emberként, Istenhez közelebb érezve magukat térnek haza.


Mi lehet vajon mindennek az oka? Talán a hétköznapitól való eltávolodás, a szép szentegyházi környezet, a hegyekkel körülvett völgy vadregényes, magasba emelő képe, a kortársaikkal való csaknem egyhetes együttlét? A fiatalok vallomása szerint mindez hatással van rájuk, de igazából az Istennel való találkozás a szentmisékben, a szentségimádásban, a lényegről egymással folytatott beszélgetések a döntőek. Az, hogy látják, nincsenek egyedül.


Barta Barnabás ifjúsági és ministránslelkész valóban fontos buzdításokat adott az istenes életre szentbeszédeiben, Csiszár Lóránt és Tyukodi Beáta SJC témafelvezetőikben a fiatalok valóságát fogták meg, Pantea Tibor OFM és Guia Hugó OFM jelenléte, játéka és munkája keresztény példával szolgált, az imák meditatív jellege a mélyre hatolt és onnan hozta fel az egyébként rejtve lévő vágyakat és érzéseket.


A hét alatt folyamatos volt a játék – a kényelmi igényeket kielégítő Szent Gellért Alapítvány háza asztalitenisszel és csocsóval is ellátott –, szerdán kézműves foglalkozás, csütörtökön erdei-hegyi túra, pénteken parajdi strand- és sóbánya-látogatás is volt, szombaton vízi csata és tábortűz színesítette a programot.

Fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria