Szentmise Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére

Kishírek – 2019. június 5., szerda | 12:23

Takács András zalaegerszegi kórházlelkész mutatott be szentmisét június 3-án Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

András atya szentbeszédében kifejtette, hogy minden hívő keresztény Jézus nevéért, a Jézusban való hitért szenved üldözést, bármilyen indokot is nevez meg a világ. Üldözést szenvednek, mert Krisztushoz tartoznak, s Egyházának a tagjai. Ezért vannak, akik nem vallják meg vagy meg is tagadják a hitüket. Ezeknek az embereknek a földi élet fontosabb, mint a jézusi örök élet. Az üldözések tehát próbatételt jelentenek, s bár az üldözések ártanak a keresztény közösségnek, egyben lehetőség a tanúságtételre, amelynek köszönhetően megerősödik, s új tagokkal gyarapodik az Egyház.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a hitben hősies kitartás, az önfeláldozás példája elgondolkodtatja a nem hívőket, mert a vértanúk tanúságtétele minden szónál erősebb. Külön kiemelte, hogy a kommunizmus kegyetlen időszakára sokan nem akarnak visszaemlékezni, s jobbnak tartják, ha feledésbe merül. Azonban vértanúink és hőseink emlékét nem lehet másként tiszteletben tartani, csak ha újra és újra felidézzük őket és tevékenységüket. Megjegyezte, hogy sajnos manapság a tisztaságért nem hozunk olyan áldozatot, mint elődeink tették. A szónok Boldog Apor Vilmos áldozatos életét és önfeláldozását állította a középpontba. A boldog püspök nem csupán a tisztaságért hozott áldozatot, hanem az emberi méltóságért is, s méltóság övezi azt az életet, amely másokért szeretetből áldozza fel magát.

A kórházlelkész hangsúlyozta, hogy a mai világban is tanúságtételre hív minket Krisztus, felvállalva a hitünket, A csendben való megalkuvás pedig nem hit. „Ismerem tetteidet, hogy se hideg, se meleg nem vagy. Bárcsak hideg volnál, vagy meleg! De mivel langyos vagy, se hideg, se meleg, kivetlek a számból.” (Jel 3,15–16) Arra buzdította a híveket, hogy fontos állást foglalni életünkben, s élővé tenni hitünket.

Segítsen Apor Vilmos, hogy tudjunk önfeláldozóak lenni, tudjunk Krisztus útján járni! – zárta szentbeszédét Takács András.

A szentbeszéd teljes terjedelmében meghallgatható ITT.

Forrás: Győri Egyházmegye Sajtóirodája/(bsz)

Fotó: Hencz Márton

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria