Szív és akarat is kell – Folytatódott a győri Schönstatt Családakadémia

Nézőpont – 2019. november 15., péntek | 16:41

A Schönstatt mozgalom Családakadémiája 18. évfolyamának harmadik közös hétvégéjét rendezték meg november 9–10-én Győrújbaráton. Az alábbiakban Gyenes Balázs és Csilla beszámolóját tesszük közzé.

November 9-én, szombaton Szombathelyen, a székesegyházban Varga László püspök atya gondolatait hallgattam a Szent Márton tiszteletére celebrált ünnepi szentmisén: „Ne érjük be kevesebbel, mint az életszentség! Fogadjuk be Krisztust, hogy átalakítsa életünket. Lássuk meg Krisztust a szenvedő emberben, a kiszolgáltatott felebarátunkban.” Lelkesítőleg hatottak rám ezek a gondolatok, és úgy éreztem, nekem is többet kell vállalnom. Hazaérkezve otthonomban a nyugalom szigete várt. Elkészült az ebéd, elkészült a sütemény. Megebédeltünk. A szívemben boldogságot éreztem.

Beterveztem az indulásunk időpontját a Családakadémia 18. évfolyamának harmadik találkozására Győrújbarátra. Már összecsomagoltam magamnak és a feleségem is a család apraja-nagyjának. Én már topogtam az előszobában, a feleségem hívta a gyerekeket, hogy rakjanak rendet a szobájukban. A gyerekeknek nem akaródzott kedvük támadni a rendrakáshoz. Mindenki a kocsiban volt már, a csomagokat is sikerült bepakolni, csak a feleségem próbálta rendezni a sorait, mert most jutott rá ideje. Egy telefon a Bartal házaspárnak, a Családakadémia házigazdáinak.

Tíz perc késéssel érkeztünk meg az első előadásra, amit a Fleischer házaspár, Andi és Zoli prezentáltak. Hallgattuk, hogy a tökéletes közösség a mi házasságunk. Tökéletességre törekvő emberek közössége, ahol Isten terve szerint a személyiség kiteljesítése is nagyon lényeges. A problémákra ketten együtt találjuk ki a megoldást. Könnyebb megérteni a másikat, ha elindulunk ugyanabba az irányba. Társunk különbözősége kiegészít minket. Lehetünk tervező vagy spontán típusok. Egy házasságban gyakran van a kettő együtt. Ha két spontán van, az könnyen lehet kaotikus. Ha két tervezgető, akkor nem árt, ha előbb egyeztetnek – derült ki az esti reflexiónál.

A másik nem azt teszi, amit gondolok. Nehézség, bosszúság. A Jóisten egymást választotta számunkra, hogy megtisztítsa a szívünket. Ha nem is értjük egymást, gyakorolni kell a meghallgatás művészetét. Odafigyelek Rád, meghallgatlak Téged, megértelek, és nem félreértelek. Ugyanis két különböző családból érkeztünk. Egy felhívás: Imádkozzunk apáinkért, anyáinkért, köszönjük meg a legkisebb jót is, amit kaptunk!

A házasságunk elején mindent meg akarunk szüntetni, ami nem tetszik. Az egyházban ilyen volt az inkvizíció, vagy a 20. században a kommunista egyházüldözés. De a szeretet más! Nem várom el, hogy a másik úgy gondolkodjon, ahogy akarom. Egy asszony a szeretetből él. A férjnek ki kell mondania: Szeretlek. A férj tiszteletet érdemel a feleségtől. A feleség befolyásolja a férj öntudatát. Egy párhuzam az angyali üdvözlettel: Mária odafigyel az angyalra, elgondolkozik, nem érti, ezért kérdez, és amit hall, arra igent mond, és megjegyzi, emlékezik rá egész életében.

Vasárnap reggel Bognár István atya celebrálta a szentmisét. Kiemelte a szentbeszédben, hogy a szentségi élet, papság, szerzetesség és a jól megélt házasság túlmutat a földi életen, a túlvilágra utal. – Mit ér minden, amit a földi életben megszerezhetünk az örök élethez képest? – tette fel a kérdést.

A szentmise után Szalánczi Mariann és Gábor beszélt a házasságról. Már kiderült számunkra az eddigi előadásokból és beszélgetésekből, hogy minden házasságban vannak örömök és nehézségek, amiket nagyon hasonlóan élünk meg. Boldogok akarunk lenni, szeretni akarjuk a másikat. A szeretet szívből jövő állapot, de van benne akarat is. Nehéz helyzetekben a szív és az akarat is kell. Van krízis minden házasságban, ha sikerül átvészelni, erősebb lesz tőle.

Az első szerelem két-három évig tart. Isten szeretné növelni a szeretetünket. Azért szeretem a társam, mert Isten ajándékozta nekem. Sőt! Mindegy, hogy a társam szeret-e, vagy nem! Én akkor is szerethetem! A házasságkötésnél a feleség arra gondol, hogy boldoggá tudja-e tenni a férjét. A férj pedig arra, hogy boldoggá tudja-e tenni őt a felesége. Ha együtt fölfelé törekednek, közös munkával könnyebb a lelki közelséget megtartani.

Teremtsünk jó légkört a beszélgetéshez! Mi az, amit rosszul csinálunk? Érhet minket váratlan kritika. Lehet a válasz szintén kritika. De nem ezt tesszük. Miben tudnánk megváltozni? Hét év kell ahhoz, hogy valami gyökeresen megváltozzon bennünk. Hűtlenség az is, ha nem fáradozunk a kapcsolatunkon! Isten segítségével tudjuk lebontani a kettőnk közötti falat. Megtanulni a társunk szeretetnyelvét, közös programokat szervezni, túrázni, meghívás egy vacsorára, társunk mögött meglátni a Jóistent egy életre szóló feladat. Nagy lehetőség a szentté váláshoz, az életszentséghez.

* * *

A Schönstatt közösség által szervezett Családakadémia kezdeményezői olyan szakembereket akarnak képezni, akik tanítani tudják mindazt, amire a házaspároknak szükségük lehet. Erre a lelki szolgálatra jelentkezett kilenc család Győrben; az ő részvételükkel indult el 2019 szeptemberében az első győri családakadémiai évfolyam (hazánkban ez már a tizennyolcadik), amelyet két házaspár kísér.

A Családakadémia a magyar Schönstatt családmozgalom keretében jött létre 1996-ban. A tizennyolc alapító házaspár közös célkitűzése volt, hogy a családmozgalomban felgyülemlett tapasztalatokat szervezetten továbbadják úgy a mozgalmon belül, mint kívül. Emellett ösztönözte az alapítást a kívülről jött kérés is, hogy a lelkiségi mozgalom ajánlja fel tapasztalatait a nyilvánosság előtt minden kereső közösség és család számára.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria