Templomöleléssel köszöntötték a székesfehérvári iskolások Szent Sebestyén ünnepét

Hazai – 2019. január 22., kedd | 11:55

Szent Sebestyén tiszteletére hagyományőrző programokat szerveztek január 18-án, pénteken a székesfehérvári Felsővárosi Általános Iskolában.

280 évvel ezelőtt, 1739-ben a pestisjárványtól való megszabadulás emlékére tett Székesfehérvár lakossága örök időkre szóló – böjttel és körmenettel kísért – fogadalmat a vértanú Szent Sebestyén tiszteletére. Emiatt épülhetett meg a Szent Sebestyén-templom, és ennek a fogadalomnak a tiszteletére csatlakozik minden évben a hagyományőrző városrészi programokhoz a Felsővárosi Általános Iskola is.

Mintegy 350 diák és tanár reggel orgonakoncerttel egybekötött „templomöleléssel” kezdte a Szent Sebestyén-napi programokat. A rendhagyó tanórák keretében a gyerekek versenyeken és előadásokon vehettek részt: lehetőségük volt fánkot díszíteni, mozaikképet készíteni és tematikus puzzlerejtvényt fejteni, de hallgathattak előadásokat a méhészetről és a téli betegségek gyógyításáról is. Volt sportvetélkedő célbadobással és a tanári kar a védőszentekkel és Szent Sebestyénnel kapcsolatos Ki mit tud?-dal is készült. Az osztályok az iskolában felállított dísztartóban helyezték el saját fogadalmaikat.

A felsővárosi ünnepi programok január 20-án, vasárnap a Szent Sebestyén-templomban folytatódtak, ahol a hagyományos fogadalmi szentmise előtt az iskola diákjai jeleneteket adtak elő Szent Sebestyén életéből és a város fogadalmának történetéből.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Berta Kata

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria