Terasznyitó ünnepséget tartottak a székesfehérvári Barátok kávézójában

Hazai – 2024. április 15., hétfő | 17:08

Április 12-én új terméket is bemutattak a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum díszudvarán, ahol Spányi Antal püspök és Róth Péter alpolgármester köszöntötte a vendégeket.

Székesfehérvár belvárosában, az egykori ferences rendházban, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum földszintjén és árnyas udvarán egész évben szeretettel várják a csendet és nyugalmat keresőket egy finom kávéra, süteményre. Spányi Antal püspök így köszöntötte az érdeklődőket: „A tavasz érkezése annak is elhozza a lehetőségét, hogy ez a meghitt tér itt – amely az egykori ferences kolostor közepén fogadja a látogatókat – lehetőséget adjon arra, ami városunkban is kevés helyen adatik meg. Itt, a kvadrumban a szerzetesek egykor sokat sétálhattak, beszélgethettek, elmélkedhettek vagy Isten csillagos egében, máskor a ragyogó napsütésben gyönyörködhettek. Ez a hely alkalmas arra, hogy az emberek betérjenek, találjanak egy csendes zugot, egy asztalnál zavartalanul beszélgessenek, olvassanak. Egy meghitt, emberséges, barátságos helyet szeretnénk kínálni, ahová szeretettel látunk minden jószándékú embert. Azt szeretnénk, hogy innen felüdülve, gazdagodva térjenek haza, egy szép élmény tapasztalatával.”

Róth Péter alpolgármester a város nevében méltatta a püspökségi kávézót. Kuriózumnak nevezte, hogy a város szívében, a turisztikai szezonban, az egyre mozgalmasabb utca zajától elzárva csendes, békés helyen ad magas színvonalú szolgáltatást a turistáknak és helyieknek egyaránt a megnyitott udvar.

A Barátok kávézó és teázó idén jelentősen kibővítette választékát. Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde ügyvezetője mutatta be a székesfehérvári püspök legújabb párlatát, a Szent Imre sörpárlatot. „A püspökség innovációjának köszönhetően egy újabb színfolt kerülhet az asztalokra. A Prépost sörpárlat mellé egy »testvér«, a búzasörpárlat is elkészült. Az alapanyagaik más sörök, ezért a végtermékeikben is egészen más karaktert kaptak. Ha egymás mellett a két terméket megkóstolják, akkor megtapasztalják, hogy a Prépostban inkább ott van a komlós, kicsit malátás, édeskés, de kesernyés jelleg is, ezt »vastagabb« terméknek nevezzük. A búzasörpárlat kicsit üdébb, frissebb, citrusosabb jelleget hordoz magában, mint egy árpából készült sör. Ugyanúgy a párlatban is megjelenik ez, lendületesebb és fiatalosabb a citrusjegyek miatt. Egy érdekes utazás az ízek és illatok világában mindkét termék.”

A pálinkafőzde ügyvezetője ismertette a Prépost sörpárlat ezüst díját, amelyet a nívós Quintessence 2024 versenyen nyert el. „Magyarországon számos pálinkafőzde van, amióta megadták hazánkban ennek lehetőségét, ezzel párhuzamosan sok szakmai verseny is elindult. Ezek közül kiemelkedik a szigorúbb bírálattal, korrekt módon, 30 vizsgázott zsűritaggal rendelkező Quintessence, amely a Kárpát-medence egyik legmeghatározóbb versenye. A 2024-es versenyen 1839 termék indult, több mint kétszáz cég, magánfőzde, bérfőzde nevezésével. Ötszáz minta lett arany- és ezüstérmes, tehát a termékek mintegy egyharmada kapott díjat. Nagy öröm, hogy ebbe a kevés eredményes mintaszámba beletartozik a püspökség Prépost sörpárlata.”

A terasznyitón Enessey Brigitta és Tornyai Gábor plébános kisfilmjével bemutatkozott egy új termék is, a különleges ízvilágú, egyedi sütemény: a Prépost szelet. A kakaós, krémes süteményhez nevéhez illően a püspök Prépost porter sörét használták fel. A receptet nem titkolják, akik betérnek a Barátok kávézó és teázóba, és megízlelik a finomságot, megtudhatják elkészítésének módját is.

Székesfehérvár belvárosában tehát sok-sok finom süteménnyel, kávéval, szörppel, teával, az elmaradhatatlan püspöki sörökkel, sörpárlatokkal és természetesen a Barátok kávézó szeretetével várják a különleges minőségű, egyedi ízvilágot kedvelő vendégeket keddtől szombatig, 10 és 18 óra között.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Szöveg: Berta Kata

Fotó: Kovács Kornél

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria