Udvardy György érsek megköszönte Ferenc pápának Bódi Mária Magdolna vértanúságának elismerését

Hazai – 2024. május 23., csütörtök | 12:18

Ferenc pápa május 23-án elismerte a Bódi Mária Magdolna vértanúságáról szóló dekrétumot, amikor kihallgatáson fogadta a Szenttéavatási Ügyek Dikasztériuma prefektusát, Marcello Semeraro bíborost. A hír nyilvánosságra hozatalát követően az illetékes egyházmegye, a Veszprémi Főegyházmegye főpásztora, Udvardy György érsek nyilatkozatot adott ki.

Nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy Ferenc pápa 2024. május 23-án a Bódi Mária Magdolna vértanúságáról szóló dekrétumot aláírásával elismerte.

Ez azt jelenti, hogy az Egyház az oltárra emeli és a boldogok sorában fogja tisztelni Bódi Mária Magdolnát, aki tisztaságával, szolgáló szeretetével és alázatosságával munkálkodott embertársainak testi és lelki gazdagodásában. A történelem egyik legvérzivatarosabb időszakában életének fő célja volt a lelkek vezetése Krisztushoz.

Ezentúl tehát hivatalosan is vértanúnak nevezhetjük őt.

Az 1945-ben elindult kanonizáció, a több évtized imádság és munka után különös kegyelem és ajándék számunkra Ferenc pápa elismerése. Ezért hálás köszönetet mondunk Szentatyánknak, és tovább folytatjuk imádságunkat, melyben kérjük Bódi Mária Magdolna közbenjárását.

Külön ajándék a Veszprémi Főegyházmegye számára, hogy a pápai elismerés Mindszenty József – aki elindította Magdi boldoggá avatási eljárását – veszprémi püspök kinevezésének 80. évfordulója évében történt.

Veszprém, 2024. május 23. A mi Urunk Jézus Krisztus, az Örök Főpap ünnepén

Dr. Udvardy György
veszprémi érsek

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye; Nyitókép (Merényi Zita)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Bódi Mária Magdolna vértanúságának színhelye, a bunker bejáratánál a litéri Dolgozó Lányok Egyesületének tagjaivalBódi Mária Magdolna sírja 1946-ban, a kultusz kialakulásának a kezdeteBódi Mária Magdolna sírja 1955-ben, a kultusz folyamatossá válikBódi Mária Magdolna az 1940-es években kerékpárjával, amely számára eszköz volt a világi apostolkodásban