Ünnepélyes megemlékezés Csicserben

Kitekintő – 2006. november 24., péntek | 13:12

Szmutkó Emil (1905. május 12. – 1944. november 23.) Omnia cordi Jesu! - Mindent Jézus Szívének!

Száraz János a Csicseri Római Katolikus Szent László Egyházközség (Kassai Főegyházmegye) adminisztrátora meghívására Alojz Tkáè kassai érsek november 23-án 17 órakor ünnepi szentmisét mutatott be a plébániatemplomban Szmutkó Emil római katolikus plébános emlékére, aki 62 évvel ezelőtt, a háború borzalmai közepette, tudatosan áldozta fel életét váltságul híveiért.

A főpásztorral együtt misézett helynöke Pásztor Zoltán, Bartko Elek nagykaposi, Gábor Bertalan szepsi esperes és Kecskés Gábor csicseri görög katolikus káplán. A szentmise után könyvbemutató volt a megboldogult plébános életéről és haláláról.

A Leborulok oltárodnál c. könyv kéziratát a plébános testvére, Szmutkó Etelka írta, amit szinte csodával határos módon a Csicserből származó Nemjó sz. Bodnár Erzsébet őrzött meg az utókor számára. A naplószerű kor- és életrajz jó alapot szolgáltathat egy esetleges boldoggáavatási eljárás elindításához – vélik a helybeli hívek. A megemlékezés felmérője kívánt lenni az életszentség hírének. A még élő szemtanúk visszaemlékezése, valamint a jelenlevők vallomása az emlékmiséről elgondolkodtató. Az ügy kimenetele a főpásztor döntésétől függ.

GB/Magyar Kurír