Ünnepi szentmise Rómában Galilei emlékére

Kitekintő – 2009. február 16., hétfő | 16:31

Február 15-én a római Santa Maria degli Angeli-bazilikában Gianfranco Ravasi érsek, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke szentmisét mutatott be Galileo Galilei emlékére.

„Galilei a múltban kiérdemelte az 'isteni' jelzőt is, mert a hit szemével tudta vizsgálni a tudományos kérdéseket” – fogalmazott Tarcisio Bertone bíboros államtitkár az ünnepi szentmisére küldött üzenetében.

A szentmise bemutatását a Tudósok Világszövetsége kezdeményezte a modern tudomány megalapítója születésének 445. évfordulója alkalmából. „Galilei meg tudta különböztetni a két érvet: a tudomány igazságát és az üdvösségünk szempontjából hasznos igazságokat” – mondta homíliájában Ravasi érsek, és idézett abból a levélből, amelyet a tudós egykor Borromeo bíborosnak írt: „Egyetlen az, Aki mindent tud, és mindenkinek adni akarja igazságát.”

A szertartás végén, amely 400 év után az első ünnepélyes szentmise volt Galileo Galiei tiszteletére, Antonino Zichichi fizikus, a Tudósok Világszövetségének elnöke bejelentette, hogy a bazilikában szobrot is állítanak majd a nagy tudós tiszteletére – írja a SIR.

Magyar Kurír

Kép: www.puskas.hu