Új törvény a vatikáni engedélyekről

Kitekintő – 2011. március 2., szerda | 10:42

Új törvény szabályozza, hogy kik lehetnek vatikáni állampolgárok, kik lakhatnak a városállamban, illetve milyen engedéllyel lehet belépni területére. A rendszabály, amelyet XVI. Benedek pápa írt alá, március elsején lépett életbe.

A XVI. Benedek pápa által aláírt új rendszabály az 1929-es törvényt váltja fel, amely a vatikáni állampolgárság és a területén való tartózkodási engedély feltételeit határozta meg nem sokkal a Lateráni Egyezmény megkötése után.

Az új törvény négy fejezetből és tizenhat cikkelyből áll; azon munka eredménye, amellyel a Szentatya két évvel ezelőtt egy erre a célra összehívott testületet bízott meg. A bizottság 2010. június 16-án fejezte be munkáját, majd Tarcisio Bertone bíboros államtitkár elé terjesztette a végleges törvénytervezetet, amelyet XVI. Benedek hagyott jóvá. Giorgio Corbellini püspök, a bizottság elnöke a L'Osservatore Romano vatikáni napilap március másodiki számának hasábjain magyarázza el az új törvény főbb vonásait. A rendszabály egyenesen következik a II. János Pál pápa által 2000-ben kibocsátott Vatikán Városállam Alaptörvényéből, illetve a XVI. Benedek pápa által 2008-ban aláírt törvényből, amely a Vatikán jogi forrásait határozta meg.

Az új törvény első fejezete az állampolgársággal foglalkozik: eszerint vatikáni állampolgároknak számítanak mindenekelőtt a Vatikán Városállamban vagy Rómában lakó bíborosok. A vatikáni állampolgárság továbbá megilleti a Szentszék diplomáciai szolgálatában álló személyeket. Jogot formálhat az állampolgárságra az a személy is, aki Vatikán Városállamban lakik beosztása vagy szolgálata folytán.

A második fejezet a városállamban való lakhatási engedélyek feltételeit szabja meg, míg a harmadik fejezet a területére való belépéshez szükséges engedélyeket szabályozza. (2010-ben például kétmillió százezer gépjármű hajtott be a Vatikánba).

Több cikkely engedélyeket, tiltásokat és büntetéseket sorol fel. Corbellini püspök hangsúlyozza, hogy a rendszabály nem vonatkozik a vatikáni területnek azon részére, amelyet szabadon meg lehet közelíteni, mint például a Szent Péter tér, ahol 2010-ben mintegy kétmillió háromszázezer hívő vett részt az általános kihallgatásokon, illetve különféle szertartásokon. Ilyen területnek számít a Szent Péter-bazilika is, ahol tavaly 18 millióan fordultak meg. Itt azonban – csakúgy, mint a Vatikáni Múzeumokban – a nemzetközi terrorizmus növekedése miatt eddig nem alkalmazott biztonsági óvintézkedéseket vezettek be az elmúlt években.

A legfrissebb statisztikai adatok alapján Vatikán Városállam lakóinak száma jelenleg 444 személy. A pápa a városállam első számú állampolgára, a többi 571 vatikáni állampolgár közül 223-an laknak a világ legkisebb országának területén. Az állampolgárok megoszlása a következő: 73 bíboros, 273 szentszéki diplomáciai szolgálatban álló személy, 33 nyugalmazott szentszéki diplomata, 49 egyéb egyházi személy, 1 szerzetesnő, 86 svájci gárdista, 25 világi férfi és 31 világi nő.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

(gj)