Újabb mérföldkőhöz érkezett a Szent István Társulat Digitális Adatbázisa

Kultúra – 2021. március 26., péntek | 8:01

A Szent István Társulat március 27-én és 28-án ismét ingyenesen hozzáférhetővé teszi digitális adatbázisát. A folyamatosan bővülő gyűjtemény a Társulat 1848 óta megjelent könyveit a teljesség igényével, kategorizálva, kereshető formában, a legkülönfélébb elektronikus funkciókat felkínálva teszi elérhetővé a papság, a szakemberek, kutatók, tanárok és minden érdeklődő számára.

Az újabb mérföldkő eléréseként már jelenleg 2556 kiadvány található az adatbázisban, több mint 665 000 oldal terjedelemben, valamint az adatbázison belül megnyílt e nagymúltú kiadó archívuma, amelyben levéltári anyagok, közgyűlési jegyzőkönyvek, archív kéziratok és fotók jelennek meg.

Az egy év alatt megháromszorozódott adatbázis mellett külön említést érdemel az Archívum megnyitásával egy időben közzétett, a Társulat egyik legnagyobb és legfigyelemreméltóbb dokumentumgyűjteménye, az Esty Miklós hagyaték. Esty 1951-től haláláig volt a Szent István Társulatnak a püspöki kar által delegált adminisztrátora, valamint az Actio Catholica alelnöke, s így a magyar katolikus közélet évtizedekig megkerülhetetlen, nagy befolyású alakja. A kéziratban fennmaradt hagyaték a Szent István Társulat 1951–1965 közötti történetét öleli fel 16 582 oldalon. Irathagyatéka által betekintést nyerhetünk a legrégebbi, 1848-ban alapított magyar könyvkiadó vállalat és az Actio Catholica történetének talán legnehezebb időszakába, így a nemrég digitalizált jegyzetanyag tovább segítheti a 20. századi magyar Katolikus Egyház történetének további, még nem – vagy nem eléggé – ismert részleteinek feltárását.

Az adatbázist böngésző olvasó igazi kincsekre lelhet, olyan kiadványokra, amelyek az antikváriumok legnagyobb ritkaságai közé tartoznak. Ilyen például a Szent István Társulat által megjelentetett első magyar enciklopédia (Egyetemes Magyar Encyclopaedia) vagy az 1857-ben kiadott Magyarországi Szent Erzsébet legendája (Legendam Sanctae Elisabeth). De találhatunk 19. század végi és 20. század eleji tankönyveket, regényeket a két világháború közötti időszakból, vagy ma már kuriózumnak számító teológiai műveket magyar és idegen nyelven egyaránt.

Az idén 173 éves fennállását ünneplő Szent István Társulat folyamatosan bővíti ezt a rendkívüli adatbázist, céljuk, hogy elektronikusan mihamarabb elérhető legyen az alapításuk óta megjelentetett több mint 10 000 kötet.

Az adatbázisra az ingyenes elérhetőséget követően április 3-ig jelentős kedvezménnyel lehet előfizetni, bővebb információ IDE klikkelve érhető el.

Fotó: Szent István Társulat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria