Úrnapja a külhoni egyházmegyékben

Külhoni – 2018. június 3., vasárnap | 18:25

A határon túli magyar katolikus egyházmegyékben május 31-én ünnepelték Úrnapját.

Gyulafehérvári Főegyházmegye

A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség Székelyudvarhelyi Főesperesi Kerülete május 31-én, úrnapján ünnepelte búcsúját. A szabadtéri szentmisét Jakubinyi György érsek mutatta be a kerület papságával. Az ünnepi szentmise szónoka Székely Dénes gyulafehérvári teológiai tanár volt. Beszéde elején az úrnapja, vagyis Jézus teste és vére ünnepének történetét ismertette, kitérve az ószövetségi előképekre is.

Nagybecskereki Egyházmegye

Nagybecskereken az úrnapi szentmisét Német László SVD megyéspüspök mutatta be a székesegyházban. A főpásztorral együtt misézett Gyuris László püspöki helynök, székesegyházi plébános, Tietze Jenő apostoli protonotárius, nyugalmazott székesegyházi plébános és Elias Ohoiledwarin SVD. Homíliát magyar nyelven a püspöki helynök, horvát nyelven a főpásztor mondott. A körmenetben, amelynek három stációja a püspökség és plébánia udvarában, a negyedik pedig a székesegyházban, az Isteni Irgalmasság kápolnájában volt, a felnőtt hívek mellett részt vettek a legkisebbek is, akik virágszirmokat szórtak.

Nagyváradi Egyházmegye

Böcskei László megyéspüspök a helyi hagyomány szerint a város papjaival és híveivel közösen mutatott be ünnepi szentmisét a székesegyházban, melyre külön meghívta a város plébániáinak ez évi elsőáldozóit és bérmálkozóit, illetve a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum oktatói és diákjai is jelen voltak.

Prédikációjában a püspök úgy fogalmazott, az úrnapja arról szól, hogy Isten cselekszik, tesz, közvetlenül, személyesen és mélyrehatóan, hogy minden idők embere megtapasztalja a szeretet erejének vonzását. Azt jelenti, hogy az eucharisztikus Krisztus által mi is részesei lehetünk Isten nagy ajándékának. Most is velünk van, újból és újból meghív a vele való közösségbe, mert senki és semmi nem érdemel több figyelmet és gondoskodást, mint az eucharisztikus Krisztus.

„Isten jelenléte sok mindent megváltoztathat körülöttünk. Ha menteni akarjuk a családunkat, a világot, a jövőnket, a szenvedőket és a tévelygőket, ne csak hagyománytiszteletből ápoljuk Krisztus testének felmutatását az úrnapi körmenetben, hanem legyünk Krisztus-hordozók az egész életünkben, ajándékozzuk őt egymásnak és a világnak” – hangsúlyozta Böcskei László.

Szatmári Egyházmegye

A szatmárnémeti székesegyházban május 31-én este Schönberger Jenő megyéspüspök papjaival együtt mutatott be szentmisét. A főpásztor már bevezetőjében emlékeztette híveit a hit megvallására, Jézus valódi befogadására: „Krisztus szent testének és vérének ünnepén mindannyian hitvallást teszünk. Hisszük, hogy a kenyér és a bor színében, az Eucharisztiában Isten maga van velünk, egyszülött fia valóságosan itt van közöttünk. A körmenetünk is hitvallás, megmutatjuk nemcsak Krisztust, de a hitünket is a világnak. Engedjük, hogy a szívünk az ő trónusa lehessen, hogy őt magát befogadjuk! Ő legyen az életünk királya! Hiszen nem a szentségtartóban, nem az oltárszekrényben akar ő uralkodni, hanem a szívünkben.”

Forrás és fotó: Romkat.ro; Nagybecskereki Egyházmegye; Nagyváradi Egyházmegye; Szatmári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria