Útravaló – 2021. szeptember 15.

Nézőpont – 2021. szeptember 15., szerda | 5:00

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Szeptemberben Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Ezt a hónapot meghatározza az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti jelenléte, mely az Eucharisztia titka köré von minket. Jó alkalom ez arra, hogy Aquinói Szent Tamás Lauda Sion szekvenciája segítségével hétköznapi elmélkedéseink is az Eucharisztia titka köré kapcsolódjanak.

Drága titka szent hitünknek, testté-vérré lényegülnek, bor s kenyér mi volt előbb. A szentségi rend felmagasztalja az anyagvilágot, mert az e világ szolgálatára rendelt anyag a mennyei világ kegyelmeinek közvetítője lesz: víz, olaj, szó. Igaz ez az Eucharisztiára is, mely nemcsak közvetíti a kegyelmet, hanem a kenyér és a bor a Lélek közreműködésével a pap szavára beemeltetik a teremtés új rendjébe: Krisztus lesz jelenvalóvá bennük. Olyan titok ez, amit kimeríteni és megérteni nem tudunk, csak befogadni; miként Mária sem értette Fiát, csak befogadta: méhébe, gondolataiba, fájdalomtól átjárt szívébe.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria