Útravaló – 2021. szeptember 16.

Nézőpont – 2021. szeptember 16., csütörtök | 5:00

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Szeptemberben Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Ezt a hónapot meghatározza az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti jelenléte, mely az Eucharisztia titka köré von minket. Jó alkalom ez arra, hogy Aquinói Szent Tamás Lauda Sion szekvenciája segítségével hétköznapi elmélkedéseink is az Eucharisztia titka köré kapcsolódjanak.

Régi rend itt újnak enged, szárnya lankad észnek, szemnek, élő hitből végy erőt. Az ész, a szem el tud jutni valameddig, sőt nélkülözhetetlen segítség az Eucharisztiához való kapcsolódásunkban, ám egy bizonyos ponton túl már csak a hit bizalma a támaszunk. Nem azért, mert itt átlépünk az értelmetlenség vagy a sötétség világába, hanem mert a titok meghaladja minden képességünket. Így voltak ezzel a tanítványok a feltámadás után, s azóta is így van az Egyház. Ajándékba kap különböző felismeréseket, részt az egészből, mely részletben ott van az egész. Az új rend éppen ebben mutatkozik meg: Isten életünk részeként befogadhatóvá teszi önmagát, az ember pedig bizalommal fogadja mindeneket felülmúló Urát.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria