Útravaló – 2021. szeptember 28.

Nézőpont – 2021. szeptember 28., kedd | 5:00

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Szeptemberben Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Ezt a hónapot meghatározza az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti jelenléte, mely az Eucharisztia titka köré von minket. Jó alkalom ez arra, hogy Aquinói Szent Tamás Lauda Sion szekvenciája segítségével hétköznapi elmélkedéseink is az Eucharisztia titka köré kapcsolódjanak.

Igaz Kenyér, legfőbb Pásztor, Jézus, óvj az elbukástól. Az első keresztény ábrázolások az ószövetségi könyvek legelő nyáj szimbólumát vették át a megkereszteltek és az üdvözült lelkek megjelenítésére, mint akik ételre és életre találtak. Ezért lett a pásztor Krisztus képe, aki önmagával mint kenyérrel táplálja népét, ezzel szívükbe írja törvényét. Azaz a legelő, ahová vezet, ahol táplál: az oltár asztala. Ugyanakkor szüntelen szól hozzánk a mi pásztorunk, így amikor hallótávolságban vagyunk vele, az megment a bukástól. A pásztor botja védelmet nyújt nekünk: Krisztus szent keresztje nyitott utat e táplálékhoz, megbocsátása pedig elűzi a kárhozat fenyegető veszélyét.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria