Üzenet Kanadából – Sugározzuk az evangélium örömét!

Nézőpont – 2020. szeptember 19., szombat | 8:06

A világ bezárult, a szívünk kitárult címmel különleges eseményre készülnek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szervezői: az iec2020 YouTube-csatornáján online előtalálkozót rendeznek a NEK jegyében.

Az Üzenetek a világból sorozat következő részében Gérald Lacroix bíboros, Quebec érseke osztja meg gondolatait a világjárvány hatásairól. Lacroix évekig Kolumbiában szolgált misszionáriusként, egy olyan térségben, ahol az egymástól távol eső közösségeket csak 18 órányi öszvérháton való utazással lehetett elérni. Erdő Péter bíboros felvezetőjében arra is kitér, hogy Gérald Lacroix sokszor tartott olyan helyen miséket, ahol áram sem volt, így a hívők gyertyafénynél gyűltek össze.

Quebec érseke üzenetében úgy fogalmaz, mivel a világjárvány miatt sokakon aggodalom, félelem lett úrrá, ez eggyel több ok arra, hogy közeledjünk az Úrhoz, aki azt mondja: „Én vagyok, ne féljetek, bízzatok, itt vagyok.”

A bíboros szerint az Eucharisztia az Úr jelenléte, s nagy vigaszt jelent tudni, hogy nem vagyunk egyedül. Lacroix felidézi, hogy mekkora hatása volt annak, hogy Quebec 2008-ban Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust rendezhetett. „A NEK összegyűjtött bennünket, hogy azután hazatérve sugározzuk az evangélium örömét” – mondja Lacroix.

A járvány rádöbbentett minket arra – teszi hozzá –, mennyire nem tudunk élni az Eucharisztika, Isten igéjének e tápláléka, a szentáldozás és a testvéri közösség nélkül, s mennyire nem tudunk valódi misszionáriusok lenni a világban.

Quebec érseke úgy látja, a világjárvány meghívást jelent a hitben, a bizalomban való elmélyülésre, és arra, hogy hagyjuk, hogy ez a forrás táplálja és betöltse szívünket. A bíboros hisz abban, hogy a NEK megújít bennünket. Megadja azt is, hogy újra megtapasztaljuk az Úr jelenlétének örömét önmagunkban, másokban és a világban azért, hogy továbbadjuk ezt a testvéreinknek. A kongresszus segít, hogy meghalljuk Jézus hívását, hogy keljünk át a másik partra és találkozzunk azokkal, akik még nem ismerik Isten szeretetnének örömét!

A naponta új videóval bővülő sorozat a NEK YouTube-csatornáján érhető el.

Forrás, fotó és videó: NEK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria