Üzenet Rómából – Piero Marini érsek: Elválik a lényeges a lényegtelentől

Nézőpont – 2020. szeptember 13., vasárnap | 11:45

A világ bezárult, a szívünk kitárult címmel különleges eseményre készülnek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szervezői: az iec2020 YouTube-csatornáján online előtalálkozót rendeznek a NEK jegyében.

Erdő Péter bíboros, prímás felvezető gondolataival kerülnek adásba azok az üzenetek, amelyben a megszólalók arról is beszélnek, hogy az ő közösségeikben milyen hatással volt a lelki életre a világjárvány.

Az Üzenetek a világból sorozat első külföldi megszólalója Piero Marini érsek, az Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának elnöke, aki tavalyi budapesti látogatásán úgy fogalmazott, ilyen jól előkészített kongresszussal még nem volt dolga.

Az érsek kiemeli: a járvány következtében kialakult átmeneti időszak válaszutat is jelent számunkra annak érdekében, hogy megértsük, mi a fontos, és mit kell elengednünk.

Piero Marini úgy látja, a pandémia segít minket abban, hogy az eucharisztikus ünneplés igazabb értelmét és autentikusabb dimenzióját fedezzük fel, hiszen az Eucharisztia életet adó közösségi cselekedetté és testvéreink iránt érzett felelősséggé vált a járvány során.

Marini érsek Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájából is idéz egy részt, amelyben arról esik szó, hogy bűn által megsebzett emberi szívben lakozó erőszak „azokban a betegségtünetekben is megnyilvánul, amelyeket a talajban, a vízben, a levegőben és az élőlényeken észlelünk”. Az érsek ökológiai megtérésre buzdít.

Az Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának elnöke üzenetét azzal a gondolattal zárja, hogy az Eucharisztia örömteli és közösségi ünneplésében találjuk meg azoknak a mélyen emberi és egyszerű cselekedeteknek a forrását, amelyek Krisztus példáján keresztül kifejezik és megvalósítják a szolidaritást, az egyetértést, egy jobb jövő reményét és az emberiség teljes felszabadítását.

A naponta új videóval bővülő sorozat a NEK Youtube-csatornáján érhető el.

Fotó: NEK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria