Városmisszió Budapest 2007

Hazai – 2007. január 2., kedd | 10:20

„Emlékezzünk meg az Egyház számos gyermekéről, aki Európa története folyamán a családi, hivatásbeli és társadalmi élet rejtettségében éltek nagylelkű és hiteles, szent életet. Az „öreg” kontinensen is széles társadalmi és kulturális rétegek vannak, melyekben a szó szoros értelmében vett pogányokhoz szóló missziót kell teljesíteni.” (II. János Pál pápa: Ecclesia in Europa)

Napjainkban sokan élnek meg lelki vihart és kimerülni látszanak a szellemi-lelki tartalékok. Környezetünkben egyre többen élnek spirituális hátország nélkül. Az Egyház élete Európa nagyvárosaiban immár ötven éve radikális változásokon megy keresztül. Korunk embere az a „pásztor nélküli nyáj”, amelyhez Krisztus küld minket. A megfigyelhető mozgások arra ösztönöznek minket, hogy megújítsuk a hitünkről szóló tanúságtételünket. A Szentatya ezekkel a szavakkal bátorítja a városmisszióban résztvevőket: „Európa nagyvárosainak új lendületre van szüksége, hogy új életre keltsék a keresztény lelkületet.” (2004. február 20-án) Négy európai főváros – Bécs, Párizs, Lisszabon és Brüsszel – főpásztorainak közös elhatározásával, valamint az Emmanuel Közösség támogatásával fogalmazódott meg a városmissziók (ICNE) terve. Az első városmissziót 2003 májusában Bécsben szervezték meg. A következőre ezév október utolsó hetében. Párizsban kerül sor. Erdő Péter bíboros úr 2003 pünkösdjén hirdette meg a Főegyházmegye 2003–2005 közötti missziós programját, majd novemberben nyilvánosságra hozta a 2007-es városmissziós tervét.

A „városmisszió”-ként ismert rendezvény a bécsi és a párizsi tapasztalatok alapján alapvetően két nagy programcsomagot ölel fel. Az egyik a „Nemzetközi Kongresszus az Új Evangelizációért”. Néhány napon át tartó, egy jelentős emblematikus helyszínen evangelizációs nagyprogram, valamint hozzá csatlakozó többféle műfajú találkozónak és rendezvénynek teret adva. (liturgia, tudományos konferencia, tanúságtétel, kerekasztal, bemutatkozás, stb.).

Célközönsége az evangelizáció legkülönfélébb köreiben élők tapasztalatainak megosztása, valamint a katolikus értékrend és életmód felkínálása. A másik eleme a szűkebb értelemben vett „városmisszió”, melynek gerincét a helyi evangelizációs programok adják. Jellemzésére leginkább a plébániai adottságok és lehetőségek figyelembevételével a „szabadon választott” jelző alkalmazható. Utcamisszió, művészeti fesztivál, liturgikus alkalom, szociális misszió, prédikációsorozat, sport, koncert, vitaest mellett sok meghívó program jöhet szóba.

A plébániák, katolikus intézmények, valamint a lelkiségi mozgalmak alkotják a szervezői és meghívói gerincet. Mindkét esetben a szellemi–lelki hangsúly a Krisztussal való személyes találkozáson és a Vele való kapcsolat megújításán van. A két programcsomag célközönsége, programjaik és szervezési módszereik eltérőek, de folyamatos együttműködésük és összehangolásuk nélkülözhetetlen. A bécsi és a párizsi beszámolók az előkészületekre nagy kapacitásokat és hosszú időt irányoztak elő. A szellemi–lelki „előmunka” mellett pedig tekintélyes anyagi-technikai és személyi hátteret is igényeltek.

„Mindegyik nagyvárosnak megvan a maga története, a maga arca. Mégis ami a papi hivatást illeti, meglepő hasonlóságokat ismertünk fel a nagyvárosok helyzetében. Ezért határoztuk el, mi a nagyvárosok bíborosai, hogy a nagyvárosok evangelizációját megpróbáljuk egymás tapasztalatait felhasználva, közös erővel, együtt végezni. Célunk az, hogy a nagyvárosok újraevangelizációját előmozdítsuk és megújítsuk a városi plébániákat missziónk által.”

Budapesten 2007. szeptember 16. és 22. között az Isten szeretetéből fakadó derűt és örömöt fogadjuk be és adjuk tovább: „Reményt és jövőt adok nektek” (Jer 29,11)

További információ a Városmisszió honlapján: www.varosmisszio.hu

Magyar Kurír