Vasárnap világszerte bezárják az irgalmasság szent kapuit

Kitekintő – 2016. november 9., szerda | 12:44

A Pápai Liturgikus Szertartások Hivatala november 7-én, hétfőn tette közzé a részben már ismert tényt, hogy a vatikáni Szent Péter-bazilika kivételével a világ összes templomában november 13-án, vasárnap zárják be az irgalmasság szent kapuit.

Ferenc pápa megnyitja az első szent kaput  a Közép-afrikai  Köztársaságban, Banguiban, 2015. november 29-én

A hivatal egyúttal meghatározta a szent kapuk bezárásának időpontját a római bazilikákban. Ennek megfelelően november 13-án, vasárnap a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában délután 5 órakor, a Lateráni Keresztelő Szent János-bazilikában este fél 6-kor, a Santa Maria Maggiore-bazilikában pedig este 6-kor kezdődik a szent kapu bezárásának ünnepi szertartása.

Rómában a négy pápai bazilika szent kapuján kívül a város határában fekvő Isteni Szeretet-kegyhely templomában és a Termini pályaudvar melletti Karitász-központ kápolnájában is nyitottak szent kaput.

A katolikus egyház több mint hétszáz éves hagyományának megfelelően az 1300-as első szentévtől kezdődően csak a római nagy bazilikák szent kapui nyíltak meg az adott rendes vagy rendkívüli szentév során. Ezt a hagyományt bővítette ki Ferenc pápa, amikor tavaly az irgalmasság jubileumának meghirdetésekor kifejezetten kérte, hogy a helyi egyházakban is legyen lehetőség a szent kapukon való átlépésre, mégpedig az egyházmegyék legjelentősebb helyein. Éppen ezért minden egyházmegyében a püspök és az egyházmegyei szenátus jelöltek ki templomokat.

A padovai dóm szent kapujának megnyitása

A szentév kezdetén Federico Lombardi szentszéki szóvivő újságírói kérdésre, mely a szent kapuk száma után érdeklődött, a következő választ adta: „Nem tudom, hány szent kapu nyílik a világ különböző egyházmegyéiben. Van, ahol három, másutt hat vagy kilenc nyílik meg, ez valóban egy teljesen új helyzet az egyház életében, hiszen erre eddig nem volt példa. A világon most 2 898 egyházmegye van, és ha mindegyikben átlagban hárommal számolunk, akkor mintegy tízezer szent kaput nyitnak meg.”

Olaszországban sok szent kapu nyílt: Bergamo egyházmegyében például harmincöt; a hatalmas milánói ambroziánus egyházmegyében mindössze hat szent kapu várta a híveket, de Angelo Scola bíboros, érsek további ötvenkilenc úgynevezett penitencia templomot jelölt ki a rendszeres gyóntatásra a jubileumi szentév során; Novarában hat kaput nyitottak; Genovában Angelo Bagnasco bíboros mindössze két templomot jelölt ki, melyekben szent kaput nyitottak.

A szent kapu megnyitásának ünnepélyes ceremóniája Firenzében

Jelképes értékű esemény volt a szentév kezdetének vigíliáján, hogy Ferenc pápa a Közép-afrikai Köztársaságban, Bangui székesegyházában nyitotta meg a jubileum első szent kapuját. Manilában Tagle bíboros nyitott meg öt szent kaput; Kambodzsában a XVI. Benedek nevét viselő katolikus centrum templomában lehetett átmenni a szent kapun, a kambodzsai vértanúk emlékét őrző múzeum mellett; Kínában a pekingi székesegyházban léphettek át a hívek a szent kapun, valamint a Szentkereszt- és a Kínai Miasszonyunk-kegyhelyen; a Szentföldön Jeruzsálemben, a Getszemáni-kert Szenvedés-bazilikájának szent kapuja fogadta a zarándokokat; Gázában a plébániatemplomban nyílt szent kapu; a főként kurdok lakta észak-iraki Erbílben pedig egy menekülttábor sátorkápolnájának a bejáratát alakították át szent kapuvá.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va; Iltirreno.gelocal.it, Mattinopadova.gelocal.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria