Világszerte megemlékeztek Boldog Oscar Romero érsek születésének centenáriumáról

2017. augusztus 17., csütörtök | 14:30

Oscar Romerót, San Salvador érsekét 1980. március 24-én, szentmise bemutatása közben gyilkolták meg. Augusztus 15-én, a vértanú főpap születésének századik évfordulóján világszerte tartottak megemlékezéseket.

A centenáriumi ünnepségek már augusztus 11-én megkezdődtek Romero érsek szülőhazájában, a közép-amerikai Salvadorban.

A főváros, San Salvador érseke, José Luis Escobar Alas a székesegyházban ünnepi szentmisét mutatott be, majd útjára indította azt a gyalogos zarándoklatot, mely Oscar Romero szülővárosába, Ciudad Barriosba vezetett. A három napig tartó, mintegy 150 kilométer hosszú gyalogos útra hívek ezrei vállalkoztak, akiket az utolsó szakaszon Gregorio Rosa Chávez San Salvador-i segédpüspök, az ország nemrégiben kinevezett bíborosa vezetett. 

A zarándoklatot szentmise zárta, melynek főcelebránsa Ricardo Ezzati bíboros, a pápa rendkívüli követe volt. Homíliájában a bíboros úgy fogalmazott, Romero érsek örökségét a salvadori nép számára mindenkinek hirdetnie kell, aki békében és harmóniában akar élni.

„Isten azt akarja, hogy utunk célja ne egyszerűen a mások fölötti uralom vagy az erőszak legyen, amely összetöri az alázatosakat, de nem is a korrupció, amely nem teszi lehetővé, hogy egy nép békében és testvériségben haladjon előre. Az Úr arra hív bennünket, hogy a béke és az igazságosság építői legyünk” – figyelmeztetett Ezzati bíboros.

Szülőföldjén kívül a napokban több helyen is megemlékeztek Oscar Romeróról, köztük az Egyesült Királyságban. A southwarki Szent György-székesegyházban, ahol a vértanú egy ereklyéjét őrzik, Vincenzo Paglia érsek, a Pápai Életvédő Akadémia elnöke és Romero szentté avatásának posztulátora celebrált szentmisét augusztus 12-én.

Oscar Romero egyike azoknak a tanúságtevőknek, akik meghatározták a II. vatikáni zsinat utáni Egyház történetét – nyilatkozta Paglia érsek a Vatikáni Rádiónak. – A zsinatot követően a latin-amerikai egyház ugyanis kijelentette, hogy az evangélium nem közömbös, nem csupán egy áhítat, hanem megváltoztatja a világot. Romero érsek megértette, hogy a világ megváltoztatásához a szegények iránti szeretetből kell kiindulni. Sokan úgy gondolták, hogy ez egy politikai választás, amelyet a marxista szemlélet diktál. Nem erről van szó: Jézus is ezt tette a világ megváltoztatásáért, és amikor Romero érsek is így cselekedett, még a magukat kereszténynek nevező diktátorok is ellene fordultak. Megölették, hogy elhallgattassák, de életáldozatával továbbra is felemeli hangját.

Vincenzo Paglia a szentté avatás kapcsán elmondta azt is, hogy Rómában folyamatban van egy csoda kivizsgálása: lehetséges, hogy már jövőre sor kerülhet a vértanú főpásztor szentté avatására.

A londoni megemlékezések szeptember 23-án a westminsteri székesegyházban folytatódnak ökumenikus vesperással.

* * *

Oscar Romerót úgynevezett halálbrigádok gyilkolták meg. Halála nem volt váratlan: ismertek voltak a halálbrigádok terrorcselekményeit elítélő nyilatkozatai, valamint ellenállása Salvador kifosztásával szemben. 1980. március 24-én, temetési szentmise bemutatása közben gyilkolták meg San Salvador katedrálisában az országot uraló oligarchia utasítására. A merénylet Latin-Amerika történelmének egyik legvéresebb polgárháborúját robbantotta ki, amely több mint 70 ezer áldozatot követelt.

A San Salvador-i főpásztort 2015-ben avatták boldoggá. Halálának napját, március 24-ét az Egyház a misszionárius vértanúk emléknapjának jelölte ki, de az ENSZ is ezt a napot választotta a saját hit szabadságának és a saját meggyőződés megvallásának emléknapjává.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
harminc-eves-gyerekmaros-uj-segitoket-erdeklodoket-is-varnak-szuletesnapra
Harmincéves a Gyerekmaros – új segítőket, érdeklődőket is várnak a születésnapra

Idén 30 éves a Nagymarosi Ifjúsági Találkozó keretében működő Gyerekmaros. A szervezők, jelenlegi és volt önkéntesek együtt ünnepelnek április 27-én Budapesten a Katolikus Pedagógiai Intézetben (KaPi), ahova várják azokat a fiatalokat is, akik a jövőben szeretnének csatlakozni a csapathoz.

2019. április 25., csütörtök
urban-erik-az-erdelyi-ferencesek-uj-tartomanyfonoke
Urbán Erik az erdélyi ferencesek új tartományfőnöke

A Kisebb Testvérek (Ferencesek) Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartománya 2019. április 23–27. között tisztújítással egybekötött káptalant tart a csíksomlyói kegyhelyen.

2019. április 25., csütörtök
Útravaló – 2019. április 25.

Útravaló – 2019. április 25.

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. április 25.

Mai evangélium – 2019. április 25.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 24,35–48

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle