Világszerte megemlékeztek Boldog Oscar Romero érsek születésének centenáriumáról

2017. augusztus 17. csütörtök 14:30

Oscar Romerót, San Salvador érsekét 1980. március 24-én, szentmise bemutatása közben gyilkolták meg. Augusztus 15-én, a vértanú főpap születésének századik évfordulóján világszerte tartottak megemlékezéseket.

A centenáriumi ünnepségek már augusztus 11-én megkezdődtek Romero érsek szülőhazájában, a közép-amerikai Salvadorban.

A főváros, San Salvador érseke, José Luis Escobar Alas a székesegyházban ünnepi szentmisét mutatott be, majd útjára indította azt a gyalogos zarándoklatot, mely Oscar Romero szülővárosába, Ciudad Barriosba vezetett. A három napig tartó, mintegy 150 kilométer hosszú gyalogos útra hívek ezrei vállalkoztak, akiket az utolsó szakaszon Gregorio Rosa Chávez San Salvador-i segédpüspök, az ország nemrégiben kinevezett bíborosa vezetett. 

A zarándoklatot szentmise zárta, melynek főcelebránsa Ricardo Ezzati bíboros, a pápa rendkívüli követe volt. Homíliájában a bíboros úgy fogalmazott, Romero érsek örökségét a salvadori nép számára mindenkinek hirdetnie kell, aki békében és harmóniában akar élni.

„Isten azt akarja, hogy utunk célja ne egyszerűen a mások fölötti uralom vagy az erőszak legyen, amely összetöri az alázatosakat, de nem is a korrupció, amely nem teszi lehetővé, hogy egy nép békében és testvériségben haladjon előre. Az Úr arra hív bennünket, hogy a béke és az igazságosság építői legyünk” – figyelmeztetett Ezzati bíboros.

Szülőföldjén kívül a napokban több helyen is megemlékeztek Oscar Romeróról, köztük az Egyesült Királyságban. A southwarki Szent György-székesegyházban, ahol a vértanú egy ereklyéjét őrzik, Vincenzo Paglia érsek, a Pápai Életvédő Akadémia elnöke és Romero szentté avatásának posztulátora celebrált szentmisét augusztus 12-én.

Oscar Romero egyike azoknak a tanúságtevőknek, akik meghatározták a II. vatikáni zsinat utáni Egyház történetét – nyilatkozta Paglia érsek a Vatikáni Rádiónak. – A zsinatot követően a latin-amerikai egyház ugyanis kijelentette, hogy az evangélium nem közömbös, nem csupán egy áhítat, hanem megváltoztatja a világot. Romero érsek megértette, hogy a világ megváltoztatásához a szegények iránti szeretetből kell kiindulni. Sokan úgy gondolták, hogy ez egy politikai választás, amelyet a marxista szemlélet diktál. Nem erről van szó: Jézus is ezt tette a világ megváltoztatásáért, és amikor Romero érsek is így cselekedett, még a magukat kereszténynek nevező diktátorok is ellene fordultak. Megölették, hogy elhallgattassák, de életáldozatával továbbra is felemeli hangját.

Vincenzo Paglia a szentté avatás kapcsán elmondta azt is, hogy Rómában folyamatban van egy csoda kivizsgálása: lehetséges, hogy már jövőre sor kerülhet a vértanú főpásztor szentté avatására.

A londoni megemlékezések szeptember 23-án a westminsteri székesegyházban folytatódnak ökumenikus vesperással.

* * *

Oscar Romerót úgynevezett halálbrigádok gyilkolták meg. Halála nem volt váratlan: ismertek voltak a halálbrigádok terrorcselekményeit elítélő nyilatkozatai, valamint ellenállása Salvador kifosztásával szemben. 1980. március 24-én, temetési szentmise bemutatása közben gyilkolták meg San Salvador katedrálisában az országot uraló oligarchia utasítására. A merénylet Latin-Amerika történelmének egyik legvéresebb polgárháborúját robbantotta ki, amely több mint 70 ezer áldozatot követelt.

A San Salvador-i főpásztort 2015-ben avatták boldoggá. Halálának napját, március 24-ét az Egyház a misszionárius vértanúk emléknapjának jelölte ki, de az ENSZ is ezt a napot választotta a saját hit szabadságának és a saját meggyőződés megvallásának emléknapjává.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
otszazan-az-egymilliobol-rozsafuzert-imadkozo-gyermekek-tanusagtetele-szolnokon
Ötszázan az egymillióból – Rózsafüzért imádkozó gyermekek tanúságtétele Szolnokon

A Magyar Katolikus Egyház is csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek keretében október 18-án világszerte gyermekek imádkozzák együtt a rózsafüzért a világ egységéért és békéjéért. Az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” imalánc egyik hazai helyszínére, Szolnokra látogattunk.

19:04
a-hitetlenseg-segit-hitunk-ujrafogalmazasaban-megjelent-anselm-grun-es-toma-halik-konyve-magyarul
A hitetlenség segít hitünk újrafogalmazásában – Megjelent Anselm Grün és Tomáš Halík könyve magyarul

Merész témájú kötetet mutatott be a Bencés Kiadó október 17-én Budapesten, az Akadémiai Könyvtárban. A „Távol az Isten. Hit és hitetlenség párbeszéde” című könyvet az ismert német lelki író, Anselm Grün és az elismert cseh szociológiaprofesszor, Tomáš Halík neve fémjelzi.

17:28