Vonat viszi a turistákat a Castel Gandolfó-i pápai palotákhoz

Ferenc pápa – 2015. szeptember 11., péntek | 13:31

Megnyitja kapuit a látogatók előtt szombattól az olasz fővároshoz közeli Castel Gandolfo pápai rezidenciája. A turistákat a vatikáni vasútállomásról induló vonat viszi a pápai palotákhoz – adta hírül az MTI.

Első alkalommal lesz látogatható a Rómától húsz kilométerre délre levő palotaegyüttes, amely a 17. század első felétől szolgált az egyházfők nyári rezidenciájaként egészen 2013-ig.

Ferenc pápa akaratából tavaly megnyitották a pápai palota kertjeit, mostantól pedig az Albanói-tóra néző épületek is látogathatók lesznek, kivéve azt a lakosztályt, ahol az utóbbi három nyáron XVI. Benedek nyugalmazott pápa töltötte pihenését. A paloták termeiben a turisták többek között láthatják IX. Piusz Castel Gandolfóban őrzött hordozható trónusát is. Körbesétálhatnak a rezidencia birtokán is, ahonnan az itt termelt zöldséget és gyümölcsöt szállítják a Vatikánba. A palotákba szóló belépőjegy teljes ára 10 euró.


Újdonságot jelent, hogy a turisták akár a Vatikánból is elindulhatnak Castel Gandolfóba: szombattól a pápai állam területén levő vasútállomásról kisvasút viszi a látogatókat a pápai rezidenciáig. Ha a Vatikáni Múzeumba és a Vatikáni Kertekbe is ellátogatnak, a teljes „pápai turistacsomagot” napi 40 euróért vásárolhatják meg.

Az újságírók pénteken kapnak előzetes vezetést, és az alkalomból a sajtó képviselőit az a történelmi szerelvény szállítja Castel Gandolfóig, amellyel 1962-ben XXIII. János pápa utazott az olasz Loreto városába. Az újra üzembe helyezett pápai vasútvonal egyelőre csak munkaszüneti napokon működik.


A turisták előtti megnyitással Castel Gandolfo visszaszerezheti korábbi idegenforgalmi jelentőségét. Ferenc pápa elődei hagyományosan itt töltötték a forró nyári hónapokat, és a zarándokok idementek a pápák után. Az argentin pápa azonban nyáron sem hagyja el a Vatikánt, így a Castel Gandolfó-i paloták az utóbbi években üresen álltak.

Fotó: Famigliacristiana.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria