XII. Piusz német katonák füle hallatára bátorított egy zsidó menekültet

Kitekintő – 2012. január 13., péntek | 12:38

„Soha ne feledd: légy mindig büszke arra, hogy zsidó vagy!” Így buzdította 1941-ben XII. Piusz pápa a huszonegy esztendős Howard Heinz Wislát.

Egy drámai hangvételű kihallgatáson hangzott el ez a mondat a Vatikánban, egyenruhás német katonák jelenlétében. A Szentatya bátorította Wislát, hogy német nyelven mondja el történetét: azt a tragikus történetet, amely az Égei-tengeren zajlott le, amikor zsidó foglyok hajótörést szenvedtek, és ezt követően koncentrációs táborba hurcolták őket. Pacelli pápa figyelmesen hallgatta és arra kérte a fiatalembert, hogy másnap írásban is adja oda neki visszaemlékezését. Ezt követően mindenki számára jól hallhatóan közölte: „Fiam, csak az Úr tudja, hogy te mennyire vagy méltóbb előtte másoknál, de hidd el nekem, hogy te ugyanolyan méltósággal rendelkezel, mint bármely emberi lény, aki a földön él! És most, ó zsidó barátom, menj az Úr oltalmával, és soha ne feledd: légy mindig büszke arra, hogy zsidó vagy!”

William Doino Jr. írta le ezt a különleges találkozást Pope Pius XII: Friend and Rescuer of Jews (XII. Piusz pápa: a zsidók barátja és megmentője) című cikkében, amely az Inside the Vatican januári számában jelent meg.

Wisla az egyik túlélője volt a Pentcho nevű hajó tragédiájának, amelyen ötszáz zsidó menekült volna Szlovákiából Palesztinába. Egy olasz hajó mentette meg a hajótörés túlélőit, akik tizenegy napig szenvedtek egy lakatlan szigeten. A hajó azonban egy rodoszi koncentrációs táborba szállította őket, ahonnan XII. Piusz közbenjárására menekültek meg. 1941-42 telén a Vöröskereszt a kiéheztetett menekülteket Rodoszról az olaszországi Cosenzában fekvő Ferramonti di Tarsia táborába szállította. Ez egy különleges tábor volt, maga a Jerusalem Post is „nem várt paradicsom”-nak nevezte néhány éve közzétett cikkében. A Cambridge-i Egyetem történésze, Jonathan Steinberg pedig így nevezte: „a legnagyobb kibuc az európai kontinensen”.

Wisla sok viszontagság után 1944-ben végül eljutott Palesztinába és Refugee álnéven közzétette visszaemlékezését a kihallgatásról a The Palestine Post hasábjain – írja Raffaele Alessandrini a L’Osservatore Romano január 13-i számában.

Magyar Kurír

(tzs)