XVI. Benedek: a gyerekeknek joga van a szexualitás egységes felfogása szerint nevelkedni

Kitekintő – 2012. március 10., szombat | 11:49

A pápa az amerikai püspökök egy csoportjának beszélt a házasságról és a családról a Vatikánban. Leszögezte: a házasságban a nemek kiegészítik egymást, a nemi különbözőségek nem hanyagolhatóak el.

XVI. Benedek pápa március 9-én, pénteken délelőtt az Amerikai Egyesült Államok püspökeinek ad limina látogatásra érkező újabb csoportjával találkozott, akiknek ez alkalommal a család és a házasság, ill. az emberi szexualitás keresztény felfogásának jelenlegi válságáról szólt. Boldog II. János Pál alakját idézte fel, aki rámutatott, hogy az emberiség jövője felé a családon keresztül vezet az út.

- A házasság és a család olyan intézmény, melyet támogatni kell és meg kell óvni minden lehetséges hamisítástól, mert ami kár ezeket éri, valójában az emberi együttélést lényegében sebzi meg – idézte a Szentatya a Sacramentum Caritatis szinódus utáni buzdítását.

A Szentatya kiemelte, hogy egyes politikai erők és kulturális irányzatok képviselői a házasság hivatalos meghatározásának módosítására törekszenek. A házasság – mutatott rá XVI. Benedek – személyek sajátos szeretetközössége, amely alapvetően a nemek komplementaritásában gyökerezik, és az utódnemzésre irányul. A nemi különbözőségeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, mint jelentéktelen tényezőket a házasság meghatározása szempontjából – hangsúlyozta a Szentatya.

Emellett szólt arról, hogy nagyon fontos a fiatalok nevelése, akiknek joguk van arra, hogy a szexualitás egészséges felfogása szerint nevelkedjenek. A gyermekek nagy kincsnek számítanak és a társadalom jövőjét jelentik, nevelésük a mi felelősségünk.

A Szentatya az amerikai püspökökhöz szólva elismerését fejezte ki az ország egyházmegyéiben folyó lelkipásztori programokért, amelyeket az iskolákban és a humanitárius szervezetek által folytatnak, és amelyekkel támogatják a nehéz helyzetben lévő családokat, szülőket.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!