Zenés dunai hajózásra hívott a budai Szent Kereszt-templom közössége

Hazai – 2023. május 30., kedd | 16:04

1988 óta szervez a budapesti, Táltos utcai Szent Kereszt-templomigazgatóság – Matolcsy Kálmán templomigazgató kezdeményezésére – zenés esti dunai hajózást. Május 26-án a Rákóczi-hajón több mint négyszázan, a templomi közösség tagjai és az érdeklődők élvezhették a vízről a főváros szépségét.

Az első Magyarországon rendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ötvenedik évfordulója alkalmából, 1988. május 26-án szervezett először a Szent Kereszt-templomigazgatóság zenés esti hajózást a Dunán. Azóta minden év májusában elindul a hajó, fedélzetén budapesti ifjúsági közösségek tagjaival, családokkal, a Központi Papnevelő Intézet növendékeivel, és teremt lehetőséget együttlétre, beszélgetésre. A program történetének első éveiben missziós jelzővel illették a hajózást, néhány éve tanévzáró eseményként, zenés esti, családos rendezvényként ismert a budapesti egyházközösségek körében.

Felszálláskor még napfényben látjuk a Parlamentet, a naplementében haladunk Újpest felé a Margitsziget mellett, majd megfordulunk, és már az esti kivilágításban hajózunk Lágymányos felé. A kétórás úton Budapest egyik legszebb arcát látjuk.

„Május vége van, már kezdünk megkönnyebbülni, a tanév lasan lezárul. Együtt vagyunk, ez az esti hajózás erről szól” – mondja Gájer László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara Keresztény Bölcseleti Tanszékének vezetője, aki kisegítőként a Táltos utcai plébánián lakik és a templom közösségéhez tartozik.

A főszervező, Matolcsy Kálmán atya folyamatos mozgásban van az emeleti fedélzet és belső nagyterem között. Megszólítják és megszólít – mindenkihez van egy mosolya, kedves szava. „Kálmán atya jószívű, valódi közösségi ember, az a pap, akit szeretnek. Vele végigmenni az utcán azt jelenti, hogy mindenkinek integet, neki is integetnek” – jellemzi őt Gájer László.

Az est folyamán a Táltos utcái templomhoz tartozó egyik imaközösség tagjai dicsőítő éneklésre hívták a résztvevőket.

Búcsúzóul Ferenc pápa magyarországi látogatásán elhangzott beszédeiből választott idézeteket kaptak a résztvevők.

Szerző: Trauttwein Éva

Fotó: Táltos utcai Szent Kereszt-templomigazgatóság közössége

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria